Xbox Live
Xbox Live
İlk Xbox’un 2002 yılının Kasım ayında yayımlanması ile Xbox Live online olmuştur. Hizmetin alınması genellikle ücretsizdir, belirli özelliklerin kullanımı, başlangıcından bu yana sadece ödeme yapmaya istekli altın üyeler için öngörülmüştür. Altyapıya sadece bir Xbox video oyun sistemi üzerinden ulaşılabilir, dışarıdan bir müdahale yapılması mümkün değildir.
Ağ yapısı geçen yıllar içerisinde birçok defa güncellenmiş ve üzerinde çalışılmıştır. Windows Phone ve Windows 8‘de de kullanılan modern UI üst yüzeyinin sunulması gibi görsel değişikliklerin yanında, yeni özellikler de ilave edilmiştir. Esas itibariyle, fonksiyonların çoğu eskiden olduğu gibi sadece ödeme yapan oyuncular için devam etmektedir.
Normal olarak üyeler sadece şunları yapabilir:
- Oyun skorlarını toplamak
- Demo’ları indirmek
- Talep edilen (on demand) oyunları satın almak
- Konuşarak chat yapmak
- Avatar’lar hazırlamak
- Download içerikler (DLCs) indirmek
- ZDF medyatek kullanmak
- HD filmlerin akışını sağlamak
Altın üyeler, 60 Euro tutarındaki yıllık ücret ile gümüş üyelere kıyasla ilave olarak şunları yapabilir:
- Çok oyunculu modu oynamak
- Parti chat’lerini başlatmak
- Video kinect kullanmak
- Demo’lar ve DLC’leri daha önce indirmek
- Bulut bellekleri kullanmak
- Internet Explorer kullanmak (sonbahar güncellemesinden itibaren)
- Soziale ağları ve Skype kullanmak (Facebook, Twitter, Youtube)
- Sky Go veya last.fm gibi premium içerikleri görmek
Öncelikle, ödeme zorunluluğu çok oyunculu partiler için, birçok oyuncunun Xbox Live‘de üyelik alma çabası içine girmesinin bir nedenidir. Microsoft, işletim masraflarını ve iyi bakım sağlanan bir sunum yapıldığını öne sürerek, ücret alınmasının yerinde olduğunu iddia etmektedir.
Xbox Live Oyuncu Kartı
Xbox Live ile birlikte oyunda önemli bir malzeme oyuncu kartı olup, bu kart ile oyuncuya verilen bilgiler yanında oyun skoru da gösterilmektedir. Oyun skoru oyunlarda elde edilen başarılar üzerine oluşturulan bir skordur. Birçokları için, oyunları temel bir esas üzerinden oynamak ve mümkün olabildiğince oyun skoru sağlamak amacıyla, bir verimlilk göstergesi ve özel bir motivasyon aracıdır. Elde edilen kişisel başarılar, diğer arkadaşların başarıları ile kıyaslanabilir.
Xbox Live’in Medya Platformuna Taşınması
Xbox Live başlangıçta sadece oyunlar için kurulu iken, geçen zaman içerisinde geniş bir medya platformunun kurulması ile birlikte güçlenmiştir. Üzerinden müzik ve filmlerin satın alınabildiği ve keza dijital olarak kiralanabildiği zune pazar yeri entegrasyonunun yanında, film, televizyon ve seriler sunanlar da kendi yollarını verilen hizmet içinde bulmuşlardır.
Öncelikle ABD’de Xbox Live geniş ölçüde kurulmuştur, hem aktüel seriler hem de NHL veya NBA’e ait canlı oyunlar, servis üzerinden, ayrıca güncel sinema filmleri online videothek sunucusu Netflix üzerinden taşınmaktadır. Almanya’da, Sky Go, ZDF medyathek, MSN video, Lovefilm ve Dailymotion.com yanında Muzu.tv de temsil edilmektedir. Esas itibariyle, ABD ile kıyaslandığında sunulan arz daha açık tutulmuştur.
HD oyun filmlerinin Zune üzerinden ücretli akışı veya Sky kullanımı gibi ödemeli hizmetlerin yanında pazar yerinden de satın alınabilinir.
DLC adı verilen yeni oyun ilavelerinin yanında, Arcade oyunlar denilen, ya eski klasiklerin taşınmaları veya özel olarak Xbox Live için geliştirilen basit başlıklar da mevcuttur. Burada, özellikle rekor kırma amaçlı bulunan „Limbo“ veya „Minecraft“ ön plana çıkmaktadır. Bundan başka, temalar ile UI konsolların arka planı değişmekte veya kendi avatarınız için özel kıyafetler satın alabilmektesiniz.
Xbox Live içinde Microsoft puanları ile ödeme yapılır. Bu özel para ayarı, herbir ülke parasının belirli bir tutarına karşılık gelmektedir. Müşteriler, Arcade oyunlarını, müzik parçalarını, DLC’leri veya film akışlarını yüklemek için gerçek para ile puan satın almak zorundadır. 400 Microsoft puanı takribi olarak beş Euro‘dur. Bununla beraber, her bölgenin farklı değerinden dolayı, bir alman hesabında bir rus veya amerikan skor kartının bedelinin ödenmesi mümkün değildir. Microsoft’un da halihazırda 2011 yılı başında algoritmayı kıran ve kendilerine bir skor sayacı programlayan hackerler ile mücade-le etmesi gerekmiştir.
2012 sonbaharındaki güncelleme ile, Microsoft ağ yapısını ilerletmektedir. İnternet Explorer 10’un desteğinin yanında, dil araması da diğerleri arasında Kinect aracılığıyla iyileştirilmelidir.