VGA
VGA Nedir ?
VGA, „video graphics array“ ifadesinin kısaltmasıdır. Burada bir grafik standartı söz konusu olup, bu standart ile resim çözünürlükleri ve renk sayılarının kombinasyonları tanımlanmaktadır. Bunun haricinde, bu standart, tekrarlama frekansını da tarif etmektedir.
VGA standartı ile, televizyon sinyalleri ve diğer resim sinyallerinin kalite bakımından yüksek değerlikli olarak, taşınması mümkündür. Analog veri transferi söz konusu olduğundan, VGA, yüksek çözünürlüklü televizyonlar için resim taşınması ile gereğinden fazla yüklenmiştir. Bundan dolayı, VGA’yı DVI takip etmiştir. Buna rağmen, VGA hala sıklıkla kullanılmaktadır.
VGA, EGA ve CGA’nın takipçisidir. VGA için belirli grafik çözünürlüğü 640x480 pik-seldir.
VGA grafik kartları toplam olarak 262.144 olası rengi desteklemektedir. Metin modun-da bu kartlar satır başına 720 noktayı göstermektedir.
VGA Bağlantısı
VGA bağlantısı fiş ve kablo bağlantıları üzerinden grafik kartları ve gösterge cihazlarını birbirleri ile bağlar. Bazı laptoplarda mini VGA bağlantıları da bulunur. Bu bağlantılar, sadece mekanik olarak farklı olup, daha önceki VGA bağlantılarından elektriksel bakımdan farklı değillerdir. Bağlantılar, DVI ve HDMI aracılığıyla giderek daha rekabetçi bir hale gelmektedir.
VGA Adaptör
Dijital dünyadaki gelişmelerin devam etmesine bağlı olarak, farklı bağlantılar arasındaki uyumun azalması nedeniyle, giderek daha sık olarak VGA adaptörleri kullanılmaktadır. Böyle bir adaptör bir köprü bağlantısı olup, örneğin HDMI bağlantısı bulunan bir cihazı, bir VGA grafik kartı ile bağlamaktadır. .
Çok uygun VGA adaptörleri vardır. Öte yandan, diğerlerinin fiyatı 100 Euro üzerine kadar çıkabilir. Fiyat, hangi formatların uyumlu hale getirilmek istendiğine bağlıdır.
Uyumluluk
DVI‘dan VGA’ya geçilmesi gerekli ise, bu oldukça kolaydır ( ve özellikle masraflı değildir -) zira DVI, verileri sadece dijital değil, aynı zamanda analog olarak da taşımaktadır. Buna karşın, VGI’nın HDMI ile uyumlu hale getirilmesi isteniyorsa, ilgili süreç oldukça zor ve daha masraflı bir hal alır. VGA’dan gelen analog sinyal, bir dönüştürücü (converter) üzerinden HDMI uyumlu dijital sinyale çevrilmelidir. Cihaz için gerekli teknik gereksinimlerden dolayı, ilgili adaptör için yüksek masraflar oluşmaktadır. Ara bağlantı yapılan her adaptörün, dönüştürülecek malzemede bir kalite kaybına yol açacağı anlamına geldiğine de dikkat edilmelidir.