SSD
SSD kısaltması „Solid State Disk Drive“ ifadesi için kullanılmakta olup, içindeki veriler bir flash hafıza modülüne aktarılabilen bir depolama mekanizmasını niteler. Önceki dönebilir ve manyetik plakalı geleneksel sabit disklerden farklı olarak, bir SSD’de hiçbir şey hareket etmez. SSD veri taşıyıcısı üzerindeki herhangi bir bölgenin harekete geçirilmesi için HDD mekaniğinin zahmetli hareketi yerine bir elektrik akımı yeterlidir. Böylece bir SSD bütünüyle sessiz çalışır. Flash hafıza geçici olmadığından dolayı, ilgili veriler bilgisayar kapatıldıktan sonra da içinde kalır.
Yapı Formları ve Hızlar
Sabit diskler ağırlıklı olarak 2,5 inç formatında sunulur ve notebook veya tablet içerisine yerleştirilir. Daha küçük olan 1,8 inçlik plakalar öncelikle notebook içinde kullanılır, ilave olarak SSD‘ler ise harici depolama cihazları olarak sunulmaktadır. USB flash bellekler de SSD’lere ait bir yapı formudur. Modern SSD‘ler çok hızlı çalışır. Teorik olarak 550 MB/s ve üzeri (okuma) ve 500 MB/s (yazma) hızlarına ulaşırlar. Bu rakamlar ile manyetik depolama plakaları içeren geleneksel sabit disklerden (80-100 MB/s) oldukça daha hızlıdırlar, işlem süreleri ise aynı şekilde daha düşüktür.
SSD’nin Avantajları
SSD’nin yüksek hızı, öncelikle sistem açılışı ve büyük çaplı programların veya verilerin açılması sırasında kendini açıkça belli eder. SSD’de hareketli bir parça olmadığından dolayı, mutlak sessizlik içinde çalışır, darbeye dayanıklıdır ve böylece daha az hasar görür. Daha düşük miktarlarda enerji tüketir ve ömrü daha uzundur. Ayrıca, daha hafiftir ve asla ısınmaz, ve böylece rahatsızlık verici havalandırmaya gerek kalmaz ve yeniden enerji tasarrufu sağlanmış olur.
SSD’nin Dezavantajları
SSD’ler fiyat olarak ucuzlamış olmakla birlikte, GByte başına düşen fiyatları yine de geleneksel bir sabit diskin açıkça üzerindedir. Ayrıca, SSD’ler bir HDD’nin yüksek depolama kapasitesine ulaşmamaktadır. Normal sabit disklerin aksine, flash depolayıcılar gerçi mekanik olarak aşınmazlar, buna karşılık yine de elektriksel bir aşınmaya maruz kalırlar. Bir flash hücre sadece sınırlı sayıdaki yazı işlemlerine yetişebildiğinden dolayı, entegre bir controller tüm depolama hücrelerinin muntazam olarak betimlenmesini sağlar. Böylece SSD’nin beklenen ömrü yükselir ve hatta geleneksel bir sabit diskin de üzerine çıkar.