Oyun Konsolu
Oyun konsolu, video oyunlarını PC olmadan ekrana getirir.
Modern modeller giderek daha fazla ilave fonksiyonlar sunmaktadır.
Oyun Konsolu Nedir...
Oyun konsolları 1970’li yılların sonundan bu yana ev bilgisayarları ve oyun PC’lerinden çok daha önce mevcuttur. Günümüzde de farklı üreticilere ait hala üstün performanslı cihazlar çok sevilmektedir. Üzerinde video oyunları oynamak için, oyun konsolları kolayca televizyona bağlanabilir. Paddle, joystick, gamepads (oyun petleri) ve diğer cihazlar kumanda görevi görürler. Oyunların kendisi uygun oyun modülleri veya BD ve DVD gibi optik veri taşıyıcılar halinde satın alınabilir ve herbiri sadece ilgili konsol için kullanılabilir.
Karmaşık Olmayan Oyun Zevki
Oyun konsolları oldukça basit bir yapıda bilgisayarlı oyun zevki sunmaktadır. Örneğin bir scart kablosu yardımıyla, oldukça basit olarak televizyona bağlanabilirler. Böylece, her farklı oyun için teknik gereksinimlere göre yetişen ve devamlı teçhizatlandırılmak zorunda kalan oyuncu, yanında monitörü ile beraber masaüstü bir PC’ye ihtiyaç duymaz. Sadece kendi oyun konsolu için uygun oyun modüllerini satın alır ve bunların çalışacak olmalarına güvenir. Bunun tam tersi ise, elbette yapacağı seçim ile sadece her bir cihaza ait oyun modülleri ile sınırlı olmasıdır. Oyun konsolları üzerine yeni teçhizat getirilemediğinden dolayı, çok sayıdaki modeli takiben düzenli olarak yeni modeller çıkarılmaktadır. Bununla beraber, bunlar çoğu zaman aşağı sürümler ile uyumludur, böylece önceki oyun modülleri de kullanılmaya devam edilebilir.
Daha Fazla Ekstra Fonksiyon
Modern oyun konsolları, oyun oynanmasının yanında daha fazla ekstra fonksiyon sunmaktadır: Uzun bir süredir, bazıları ile Blu-ray veya DVD filmleri ve ayrıca MP3 ve diğer işitsel formatlar oynatılabilmektedir. Internet bağlantısı artık nerdeyse zorunludur ve online çok oyunculu oyunlar (Online-Multiplayer-Games) içindir ve facebook veya twitter gibi sosyal ağlara ve online alışverişe bağlantı imkanı sunulmaktadır. HDTV ve HDMI gibi modern sunum ve bağlantı standartları da çeşitli oyun konsolları tarafından, örneğin Sony marka Play Station 3 tarafından desteklenmektedir.
Realistik Oyun Kumandası İçin Modern Konseptler
Oyun konsollarının işletim konsepti giderek daha olgunlaşmaktadır: Sensörler veya kamera-lar ile bağlantılı kablosuz controller ivmelendirme sensörü ile birlikte, oyuncuların gerçek hareketlerini doğrudan oyunda gerçekleşen olaylara taşımaktadır, örneğin Nintendos‘da oyun konsolu Wii veya Play Station 3’de Move kumandası gibi. Burada Microsoft oyun konsolu Xbox 360 için hareket neredeyse tamamen Controller olmadan gerçekleşmektedir. Kamera, mikrofon ve sensörlerden meydana gelen bir birim, oyuncunun pozisyonunu ve durumunu belirler ve hareketlerini analiz ederek bunları ilgili her bir oyunda başka bir yere yerleştirir.
Ele Uygun Oyun Konsolları
Ev için uygun oyun konsollarının yanında, entegre göstergeye sahip oldukça küçük modeller de giderek artan sayıda her zaman mevcut olmuştur - örneğin Nintendo’nun 1989 yılında piyasaya giren efsanevi Game Boy’u. Popüler ve ele uygun oyun konsolları günümüzde öncelikle Sony markalı Play Station Portable (PSP) ve Nintendo DS‘tir. Hatta Apple’e ait iPhone gibi akıllı telefonlar koşullara bağlı olarak bu kategoriye dahil edilebilir.
Teknik donanım bakımından, kompakt ele uygun oyun konsolları ev cihazlarından hiçbir hususta geri kalmamaktadır ve internet bağlantısı ve müzik ve video amaçlı multimedya oynatıcı gibi ayrıca özellikler sunmaktadır.
3D Gösterim
Giderek daha fazla sayıdaki oyun konsolu video oyunlarının üç boyutlu bir dönüşümünü sunmaktadır. Nintendo firması tarafından Nintendo 3D adı altında ele uygun bir oyun konsolu ek olarak yanında bir gözlüğe gerek kalmadan 3 boyutlu gösterimiyle birlikte piyasaya sunulmuştur.