SD Kartı
SD Kartı Nedir ?
Giderek daha fazla sayıda elektronik iletişim aracı, verilerin depolanması için veri taşıma cihazlarına ihtiyaç duymaktadır. Fotoğraflar için dijital kameralar, müzik ve film verileri için ise MP3 ve MP4 çalarlar vardır. 32 x 24 x 2,1 mm‘lik kompakt boyutlardaki SD kartları, maksimum 128 GB depolama kapasiteleri ile bunun için çok uygundur ve oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Çalışma sistemleri flash prensibine dayanır ve 2001 yılında üretici firma SanDisk tarafından geliştirilmiştir.
Kartın adı, ürünün ingilizce karşılığı olan „secure digital memory“ den (emniyetli dijital depolama kartı) gelmektedir. Emniyetlidir, çünkü SD kartı, korumalı kullanıcı ortamına yerleştirilen bir anahtar aracılığıyla, koruma altındaki medya verilerinin kanunlara aykırı olarak oynatılmasını engelleyen dijital kart kullanım hakkına entegredir. Bundan dolayı, SD kartının kenarında yazıya karşı koruma ayarı için küçük bir sürme bulunur. Bu sürme nihai cihaz tarafından tanınır ve veriler üzerine kasıtlı olmayacak biçimde yazılmasını engeller.
SD, SDHC ve SDXC
Çok kullanılan ve maksimum 64 GB depolama kapasitesine sahip SD kartları yanında, SDHC (ing: secure digital high capacity) adı verilen ve türkçede „emniyetli dijital yüksek kapasiteli“ anlamına gelen kartlar da öncekinin takipçisi olarak 128 GB‘a kadar çıkan kapasiteleri ile 2012 yılından beri piyasada bulunmaktadır. Burada ayırt edici ve önemli fark veri aktarım hızıdır.
Bu veri aktarım hızı, geleneksel SD kartlarından farklı olarak, SDHC kartları (SD 2.0 olarak da bilinir) üzerinde basılı bir alan içinde verilir ve saniyede on megabyte’a kadar (MB/s) çıkabilir. Şu kart sınıfları tanımlanmıştır:
• Sınıf 2: 16 Mbit/s (2 MB/s)
• Sınıf 4: 32 Mbit/s (4 MB/s)
• Sınıf 6: 48 Mbit/s (6 MB/s)
• Sınıf 10: 80 Mbit/s (10MB/s) (versiyon 3.0 de tanımlıdır)
Bunun yanında, SD ve SDHC kartları formatlama bakımından da farklıdır. Normal olarak, SDHC kartları FAT32 veri sistemi ile formatlanır ve dolayısıyla, örneğin geleneksel SD kartlarında yaygın FAT16 formatını kullanan eski kameralar ile uyumlu değillerdir. Gerçi SD kartları da FAT32 formatına getirilebilir, ama o zaman nihai cihazlar veri taşıyıcıyı çoğunlukla fark edemezler.
Bunun dışında, 2009 yılı sonundan beri modern SDXC (ing: SD eXtended Capacity) adı verilen ve Türkçe‘de „genişletilen kapasite“ anlamına gelen teknik mevcuttur. SD 3.0 olarak da tanımlanan bu kartlar 35 MB/s yazma ve 60 MB/s okuma hızına kadar ulaşabilir. Böylece, okuma işlemi sırasında USB 2.0 bağlı çok hızlı SDHC kartlarının iki katı hıza ulaşırlar. Şu anda maksimum 64 GB depolama kapasitesine sahip SDXC kartları mevcuttur, bu rakamın teorik olarak iki terabyte‘a (ortalama 2.000 GB) kadar çıkması mümkündür.
SDXC kartları Microsoft exFAT veri sistemini kullanır. Bundan dolayı SDHC- veya SD kart okuyucuları ile uyumlu değillerdir. İlave olarak, transfer oranları USB 2.0 standartlarının üzerine çıkmakta olup, böyle bir durum USB 3.0‘lü cihazları gerekli kılmaktadır Ama, şu anda örneğin Apple iMacs da SDXC kart yuvalarını sunmaktadır.
SDHC ve SDXC ile Modern HD-Camcorder Uyumu
Yüksek veri aktarım hızları ve büyük depolama kapasiteleri ile SDHC ve SDXC kartları, öncelikle modern HD camcorder, dijital ayna refleks kameraları ve 3D kameralar ile uyumludur.
Özel formlar: microSD ve miniSD
Ayrıca, SD kartların çok küçük seçenekleri olan miniSD ve microSD mevcuttur. 20x21,5x1,4 mm. boyutlarındaki miniSD kartı bir SD kartının yarısı büyüklüğündedir. Hatta 11x15x1 mm‘lik microSD kartı daha da küçüktür. Gerek miniSD ve gerek microSD bir adaptör yardımıyla SD kart formatına getirilebilir. Bundan başka, bir microSD kartı da gene adaptör ile miniSD formatına çevrilebilir. Depolama kapasitesi maksimum 32 GB ile sınırlıdır.
Satın Alırken Standarta Dikkat Ediniz
Bir SD kartı satın alırken nihai cihaz, örneğin bir dijital kamera tarafından kullanılan standarta mutlaka dikkat edilmelidir. Yukarıda açıklandığı üzere, SD, SDHC ve SDXC birbirleri ile uyumlu değillerdir ve her zaman tüm cihazlar tarafından desteklenmezler.