Makro Objektif
Makro-Objektif
Birçok objektif uzaktaki nesnelerin çekimleri için tasarlanmıştır. Makro objektiflerde ise olay bunun tam tersinedir; yakında, hemen objektifin önünde duran nesneleri görüntülerler. Sık olarak konu böcekler ve bitkilerle ilgilidir. Makro objektiflerde mercek ve kamera sensörü
(algılayıcısı) arasındaki mesafe normal bir objektiftekinden daha fazladır. Bu mesafe, örneğin kenarlarda bulanıklık ve bozulma gibi optik hatalara neden olduğundan, makro objektiflerin çok itinalı bir biçimde üretilmeleri gerekmektedir. Bundan dolayı da kural olarak aynı odak uzaklığındaki sabit odaklılardan daha pahalıdırlar.
Bazı üretici firmalarca ‘’Mikro’’ olarak da adlandırılan makro objektifler, sabit odaklı olup minimum netleme mesafesi özelliğine sahiptirler. Günümüzde makro objektifler görüntüyü kademesiz olarak sonsuzdan nesne büyüklüğünün 1:1 ölçeğine kadar odaklayabilmektedir. Bu, kamera sensöründe (algılayıcısında) nesnenin gerçek büyüklüğünde aktarılıyor olması anlamına gelmektedir. Makro objektifler 50’den 60’a, 90’dan 105’e ve 180’den 200 mm’ye odak uzaklık aralıklarında sunulmaktadırlar. Odak uzaklığı ne kadar az olursa, 1:1 ölçeğindeki bir görüntü için gereken mesafe de o kadar az olmaktadır. Fotoğrafçının 200 mm’lik hissedilir biçimde daha ağır bir objektifle objeye 25 cm yaklaşması gerekirken, 50 mm’lik hafif bir objektifle çok daha fazla yaklaşması (6 – 7 cm) gerekmektedir.