LCD TV
LCD Televizyon Nedir...
LCD televizyon düz bir cihaz olup, ilgili resimleri oluşturmak için LCD teknolojisi kullanır. LCD harfleri, İngilizcede „liquid crystal display“ ifadesinin kısaltmasıdır ve likit kristal ekran anlamına gelir. Bu tür cihazlarda, belirli bir ölçüde elektriksel gerilim verilir verilmez, sıvı kristaller ışığın polarizasyon yönünü etkilerler.
Resim Ölçüleri
LCD televizyonlar 15 inçten (resim ekranı diyagonal uzunluğu 38 santimetredir) 60 inçe (152 santimetre) kadar çok çeşitli ölçülerde (mevcuttur.
LCD Teknolojisi
LCD’ler segmentlerden biraraya gelmişlerdir. Bunlar birbirlerinden bağımsız olarak parlaklık derecelerini değiştirebilirler. Her segmentteki elektriksel gerilim sıvı kristallerin düzenini kumanda eder. Böylece, arka plan aydınlatması ve polarizasyon filtreleri ile oluşturulan polarize ışık için geçirgenlik oranı değişmektedir.
Resmi oluşturmak için, LCD televizyonun resim ekranı piksel adı verilen küçük resim noktalarından meydana gelmiştir. Herbir piksel bir kırmızı, bir yeşil ve bir mavi alt pikselden oluştuğu için, belirli bir renkte geri verilebilir.
LCD televizyonun arka plan aydınlatması, resim ekranı üzerindeki milyonlarca resim noktasının aydınlanması ile gerçekleşir.
Televizyonların çoğunluğu, ışık kaynağı olarak soğuk katot tüpleri arka plan aydınlatması olarak kullanırlar - resim ekranı arkasındaki TL tüpleri cinsinden birisidir. Böyle bir arka plan aydınlatması oldukça yararlıdır.
Bununla beraber, giderek daha fazla sayıda televizyon üreticisi LED’e (light emitting diodes) geçiş yapmaktadır. Bu metod, çok uzun ömrü ve sabit ışık şiddeti ve ışık rengi ile enerji tasarrufu sağlayan bir aydınlatma yöntemidir.
HD Televizyon
Şu anda satın alabileceğiniz televizyonların büyük bir bölümü HD sinyallerin yakalanması için full HD televizyon olup, düşey çözünürlük 1.080 piksel/resim sırası ve yatay çözünürlük ise 1.920 pikseldir. 1.080x1.920 çözünürlüğün bilinen tanımlaması 1080p. dir. „p“ harfi ilerici anlamına gelmekte olup, televizyonun resim ekranında bir defada 1080 resim sıralaması gösterdiği anlamına gelir. Veya sunulan cihazlarda, minimum düşey 720 piksel/resim sıralaması içeren HD ready televizyon söz konusudur yatay ise tanımlanmamıştır. HD ready televizyonlar 720p ve 1.080i çözünürlükleri geri verebilirler. 1.080 sayısının arkasından gelen „i“ harfi interlaced (tür: birbirine geçmiş) anlamına gelir. Resmin kendisi, herbiri 540 resim sıralaması içeren düşey çözünürlük ile, iki adet resim yarısı olarak verilir. Çizginin altında kalan düşey çözünürlük de aynen full HD ekran kadar yüksektir.
Bazı kimseler resimdeki titremeleri tanıyabilmek için, 1.080i resimlerin söz konusu olduğunu iddia etmektedir. İnsanların büyük bir bölümü bu görüşte değildir.
Full HD resimler, bizim ülkemizde tanıdığımız en net resimlerdir.
TV Sinyalleri Televizyona Nasıl Ulaşıyor
• CAM modül veya smartcard (akıllı kart) ile (en yeni modellerde) bir CI giriş noktası üzerinden dijital veya HD dijital olarak
• Decoder/Set top box üzerinden dijital olarak veya HDMI bağlantısı ile (biraz daha eski cihazlar için) HD decoder/HD set top box üzerinden HD dijital olarak.
Resim Kenarı Oranı
HD ready ve full HD televizyonlar , 16:9 resim oranına sahip, daima geniş ekranlı televizyonlar olmuştur. Daha önceleri, televizyon yayınları 4:3 resim ekranı oranında gönderilmekte olup, geniş bir resim ekranında ekranın kenarlarında siyah şeritler görülmekteydi. Bugün ise, hemen hemen tüm televizyon istasyonları geniş ekranda yayın gerçekleştirmektedir.
TV cihazları, kendisinden farklı çözünürlüğe sahip bir resmi hemen hemen tamamen ilgili resim formatına uydurabilmektedirler.
Ses Tonu
Düz resimli televizyonların ses tonu sıklıkla ölçülü bir düzeydedir. Cihazın kendisi çok düz olduğu için yeterli bir ses gövdesinin eksikliği söz konusudur. Iyi bir ses düzenine sahip olabilmek için, bir LCD televizyonun HDMI üzerinden optik dijital olarak veya dijital bir coax bağlantısı üzerinden bir ev sineması alıcısına veya AV alıcıya bağlanması tavsiye olunur.
Resim Kalitesi
LCD televizyonlar kalite olarak birbirinden farklı olup, diğer bir ifade ile kontrast, resim tekrar oranı, bakış açısı, parlaklık oranı ve açılma ve kapanma süreleri bakımından değişik özelliklerdedir.
24p
Sinema filmlerinin çekimi saniyede 24 resim ile yapılmakta ve prodükte edilmektedir. Normal televizyon cihazları bu çekimleri saniyede 25 resim ile oynatır ve bu durum daha yüksek bir ses tonu ve renge neden olur. 24p destekli bir televizyon ve bağlanan bir bluray oynatıcı, bir filmi aynı sinemadaymış gibi gösterir.
Bağlantılar
Modern LCD TV’ler bir veya birden çok (dijital) HDMI bağlantı sunar. Bu bağlantılara kendi üzerlerinde de bir HDMI bağlantısı olan cihazlar bağlanır: Çevresel ses alıcılar, blu-ray oynatıcılar, DVD oynatıcılar, dijital decoderlar, oyun konsolları veya bilgisayarlar.
LCD TV’lerin donanımlarında analog komponent SCART bağlantı S video ve kompo-sit bağlantılar da sıklıkla yer almaktadır.
Bir LCD televizyon cihazını dijital olarak bir bilgisayara bağlayabilmek için, bilgisayar-da bir HDMI veya DVI çıkışı ve televizyonun kendisinde bir HDMI girişinin bulunması gerekir. DVI’dan HDMI’ya çeviren bağlantı parçaları da sağlanabilir
Bilgisayarı analog bağlayabilmek için, LCD televizyonda bir VGA girişi yer almalıdır.
Tüm analog bağlantılarda, eğer sinyal analogdan dijitale çevriliyorsa veya tersi durum söz konusu ise, bir kalite kaybı meydana gelir. Dijital bir HDMI veya DVI bağlantısında ise böyle bir durum meydana gelmez.