Notebook
Notebook Nedir…
Çalışmak, PC oyunları oynamak, ya da özel hayat içerisinde iletişim kurmak giderek daha esnek bir hal almaktadır. İnsanlar artık bir yazı masasına ve onun üzerinde bulunan masaüstü bilgisayara bağlı değillerdir. Notebook’lar mobiliteyi mümkün kılmaktadır.
Notebook taşınabilir bir bilgisayardır. Diğer bir tanımlama laptop’tur. Terim İngilizce‘den gelmekte ve „lap“ (kucak, alm: Schoβ) ve „top“ (üst, alm: oben) kelimelerinin biraraya gelmesinden oluşmaktadır. Yani, laptop veya notebook taşınabilir bir bilgisayar olup, çoğunlukla çalışma sırasında - örneğin bir metro yolculuğu gibi - kucak üstünde yer bulur.
Yapısal Parçalar
Notebook’ta açılıp kapanabilir bir resim ekranı, sabit bir klavye, entegre edilmiş haldeki bir hoparlör ve dokunmatik bir yüzey bulunur. Notebook aynı bir desktop gibi ana gövde, işlemci, bellek, sabit disk ve grafik kartından meydana gelir. Notebook’un hızı ve depolama kapasitesi hangi model olduğuna bağlıdır. Örneğin, en yeni oyunların oynanması için kullanılan bir oyun laptop’ı, esas olarak internet, metin üzerinde çalışma yapılması ve film seyredilmesi için kullanılan standart bir notebook ile kıyaslandığında daha güçlü bir grafik kartına ve daha hızlı bir işlemciye sahiptir. Bir laptopun ağırlığı 1 ile 7 kilogram arasındadır. Mini notebook olarak da bilinen netbook’lar bazen bir kilogramdan daha hafif olabilirler.
Gösterge Cihazı
Laptop’larda en geniş ölçüde yaygın gösterge cihazları dokunmatik yüzeylerdir. Keza, çubuk biçimindeki gösterge cihazları da çok popülerdir. Şimdi dokunmatik ekranlar kendilerine piyasa içerisinde bir yol açmışlardır. Burada temasa duyarlı resim ekranları söz konusudur. Dokunmatik yüzeyler ve çubuk biçimli gösterge cihazları standart hale gelmeden önce trackball’ler sevilmekteydi.
Yürütüm
Notebook’una göre cihaz, bir fare veya harici sabit diskin bağlanması için USB bağlantıları, resimlerin çekilmesi için monte edilen bir webcam ve bir CD-ROM- veya DVD oynatıcısı sunmaktadır. Son belirtilen ile CD’ler veya DVD’ler de oynatabilirsiniz. Giderek artan sayıda notebook, DVD’nin takipçisi olan Blu-ray-disk’leri de çalabilir. Bazı taşınabilir bilgisayarların bir dijital kamerada olduğu gibi, bellek kartlarını okumak için bir kart okuyucusu bulunmaktadır.
Internet
Kablosuz interneti kullanabilmek için, notebook içinde çoğu zaman monte edilmiş halde bir WiFi modül bulunur. Kural olarak, kablolu ağ yapıları için bir bağlantı da bulunmaktadır.
Resim Ekranı
Notebook içerisindeki resim ekranları 4:3, 16:9 veya 16:10 formatında olur. Giderek artan sayıda medya kuruluşu geniş resim ile yayın yaptığı için, notebook’lar da daha çok geniş resim formatı olan 16:9 veya 16:10 formatlarına sahiptir. Notebook’larda çoğu zaman bir VGA veya DVI bağlantısı mevcut olup, bunların ilki analog ve diğeri ise dijitaldir. Bunlar üzerinden notebook’unuzu bir bilgisayar resim ekranına veya televizyona bağlayabilirsiniz. Giderek artan sayıda notebook bir HDMI bağlantısı içerir, bu bağlantı üzerinden notebook‘unuzu doğrudan bir düz ekran televizyona bağlayabilirsiniz.
Gecikme
Notebook’un LCD resim ekranı gecikme gösterir. Gecikme ne kadar büyük ise, o oranda fazla gölge meydana gelir. Eski modellerde gecikme süresi sıklıkla on milisaniye (ms) veya üzerindedir. Yeni nesil laptop’larda bu süre beş milisaniyedir.