Islak Traş Makinesi
Islak traş makinesi sayesinde klasik kaygan erkek cildi
Modern bakım cihazları giderek daha rafine hale geliyor
Geçmişi
Islak traş makinesinin (kuru) elektrikli traş makinelerine göre tabii ki daha eski bir tarihçesi var. Bulunan en eski traş jileti 3500 yıldan daha eskiye dayanıyor. 1903 yılında Gilette, haddelenmiş çelikten mamul bir adet ince kesme elemanı ve bunu kavrayan saplı bir jilet bloğundan oluşan ilk güvenlikli traş makinesini sattı. Burada vurgulanan şuydu: Kavisli şekilde sıkıştırılmış olan jilet her zaman cilt ile doğru açıyı yapıyordu – yani, derin kesikler mümkün değildi. Toplu üretim de ayrıca, kesme elemanının bilenmesini gerektirmeyecek kadar ucuzdu, yani alet doğrudan çöpe atılıyordu.
Islak traş makinesi şudur...
Islak traş makineleri ya tek kullanımlık traş makineleri ya da sistemli traş makineleri olarak bulunmaktadır. Sistemli traş makinelerinde sadece jilet bloğu değiştirilmektedir, tek kullanımlık traş makinelerinde ise, makine kullanıldıktan sonra tümüyle çöpe atılmaktadır. Bu arada, Gillette veya Wilkinson gibi pazar öncüleri, en iyi „jilet geometrisi“ni veya mümkün olan en büyük „yıkama kanallarını“ aramak için, sistemli traş makineleri alanında araştırma laboratuarları çalıştırmaktadır.
Talep edilen, öncelikle de, çoğu erkekte traş sırasında ortaya çıkan kızarıklıkların ve tahrişlerin ortadan kaldırılacağı, cildi mümkün olduğunca koruyan ıslak traş makineleridir. Teflon kaplama mı, ikili, üçlü veya dörtlü bıçak mı veya hatta elektrikli titreşim impulsları mı…. bu konuda incelenmemiş hiçbir şey bırakılmadı ve piyasada sürekli yeni gelişmeler söz konusu.
Gelişmeler
Birden fazla jilet bulunmasının, bu jiletlerin birbirlerine çok yakın konumlandırılmasıyla, daha esaslı ve koruyucu bir traş sağlayacağı düşünülmektedir. Aynı cilt bölümünün birden fazla kez traş edilmesi bu şekilde gereksiz hale gelmektedir. Islak traş makinelerinde jiletler sıklıkla, kesme riskini en aza indirmek ve yüz kontürüne uyum sağlamak amacıyla, yaylanır şekilde yerleştirilmiştir.
Özel kaplamalar jiletin daha uzun ömürlü olmasını sağlamakta veya alerjik cilt reaksiyonlarını engellemektedir. Jilet başlığında bulunan nem şeritleri de yine cilt bakımı sağlamaktadır.
Önceden yerleştirilmiş lastik lameller, iyi bir sonuç almak için, jiletlerin önündeki sakal kıllarını yönlendirmektedir. Bu arada, benzer bir etkinin titreşim vasıtasıyla elde edildiği özel ıslak traş modelleri de bulunmaktadır.
Bakım ekstraları ve özel nitelikler modern ıslak traş makinelerinde maliyetlerde fazla fark yaratmamakta, fiyat farkı daha çok yedek jiletler alınırken ortaya çıkmaktadır.
Öneri
Ciltleri çok hassas olan erkeklerin, ıslak traşta elektrikli traş makinelerine nazaran daha fazla tahriş oluştuğundan, ıslak traştan kaçınmaları gerekir.