Microsoft Surface
Microsoft Surface
Surface, Microsoft firmasının ilk olarak 2012’nin Haziran ayında halka tanıttığı ve kendi ismi ile piyasaya sürdüğü bir dizi tablet bilgisayarın ismidir. Microsoft, uzun bir süredir tablet bilgisayarlar için uygun bir işletim sistemi sunamamış olmasından sonra, Windows 8 tabanlı Surface tabletler gitgide büyümekte olan tablet bilgisayar pazarında Apple’a ait iPad’e rekabet yapmayı amaçlamaktadır.
İki modelde (sürümde) Surface:
Microsoft, Surface’in başlangıcında, donanım olarak biri normal tüketiciye diğeriyse profesyonel kullanıcıya hitap eden iki ayrı model sundu. İki modelinde de ekranın diyagonal boyutu 27 cm’den biraz az (10,6 inç), ekran kenar oranı ise 16:9 ölçülerindedir. Fakat çözünürlük derecesi aynı oranda bulunmamaktadır, değerli olan modelde 1920 x 1080 piksel olan çözünürlük, daha ucuz modelde 1366 x 768 piksel düzeyindedir. Dış tarafları açısından iki model özellikle magnezyum bir alaşımdan yapılmış kasalarının kalınlık (:yükseklik) ve ağırlıkları itibariyle ile birbirlerinden ayrılmaktadır. Normal kullanıcılar için düşünülmüş olan Surface, 676 gram ağırlığında ve 9,3 milimetre kalınlığındadır. Profesyonel kullanıcılar için tasarlanmış olan ise 903 gram çekmekte ve 13,5 mm ile 4 mm’den biraz daha fazla bir kalınlığa sahip bulunmaktadır.
Aynı şekilde, iki modeldeki arabirimler de birbirlerinden farklıdır. Daha küçük olan Surface, sadece bir adet USB 2.0, bir mikro HD video bağlantısı, 32 veya 64 GB ana bellek ve bir mikro SD kart okuyucuya sahiptir. Daha büyük olan ise, USB 3.0 ve mikro SDCX donanımlı olup, 64 veya (seçime göre) 128 GB hafızaya sahiptir. Her iki cihazda da daha sonra, kart yuvası üzerinden (slotundan) belleği büyütmek (genişletmek) mümkündür. Kasanın arka tarafında 2 kamera bulunmaktadır. Microsoft akü kapasitesinin 31,5 Wh ve 42 Wh olduğunu belirtmektedir. Surface’in Profesyonel sürümünün daha büyük bir pilinin olması – gerçekten öyleyse – bir taraftan pilin daha uzun ömürlü olmasına hizmet ederken, diğer taraftan da bu özelliğini farklı işlemci yapılandırmasına borçludur. Daha hesaplı olan cihaz Nvidia’nın ARM işletim sistemi (muhtemelen bir Tegra çeşidi) ile donatılmışken, profesyonel model çok daha fazla elektrik harcayan bir Intel Tip Core i işletim sistemi çalışmaktadır.
Farklı Surface işletim sistemleri
Farklı ve birbirine uyumlu olmayan işlemcilere sahip serinin donatılması için çeşitli işletim sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. ARM tabanlı Surface Microsoft’un Windows RT’sini kullanmaktadır. Microsoft’un verdiği bilgilere göre bu ürün Windows 8 tabanlı çalışmaktadır, fakat buna rağmen diğer programlarla uyumlu değildir. Bundan dolayı da, normal Windows bilgisayarları için olan uygulamalar Windows RT tabanında düzgün çalışmamakta, Windows da bu nedenle Office Home & Student 2013 RT isimli özel bir Office-Suite modelini ürünle birlikte sunmaktadır. Buna karşılık, daha pahalı model Windows 8 Pro ile birlikte sunulmaktadır. Bundan dolayı da bu Surface’de tüm Windows uygulamalarının düzgün bir şekilde çalışması gerekmektedir.
Kalem, stant ve klavye
Bütün Windows uygulamaları dokunmatik klavye (Touch Oberflaeche ) ile kullanıma uygun değildirler. Bu yüzden Surface Intel tabanlı, kasaya manyetik olarak bağlı bulunan, el yazısı ile çalışmanın yanı sıra daha titiz bir kullanımı da mümkün kılan bir kalem sunmaktadır. VaporMg Case olarak adlandırılan kasaya bir stant entegre edilmiş bulunmaktadır. Böylece dik konuma getirirken ayrı bir kapak gerekmemektedir. Burada Microsoft Surface için aynı zamanda klavye olarak hizmet verme özelliğine sahip iki ayrı model sunmaktadır. Touch Cover (dokunmatik klavye) aşağı yukarı 3 milimetre kalınlığında olup, darbeli çalışma yani tuşlarına vurulması gerekmeyen, sensörlü bir klavye sunmaktadır. Buna karşılık, gerçek bir klavyede yazı yazıyor olma hissini tam olarak veren klavye olarak Type Cover karşımıza çıkmaktadır. Bu klavye 2 milimetre daha kalın olup, bize hareket edebilen tuşlar sunmaktadır