iPhone 4
iPhone 4, iPhone 3G S modelinin halefidir. Üretici firma Apple bu yeni cihazla HD kalitesinde video çekip doğrudan cep telefonunda düzenleyebilen beş MP kameraya sahip olan mültimedya kabiliyetli bir akıllı telefon yaratmıştır. iPhone 4 dokunmatik ekran üzerinden kumanda edilebilmektedir, internet ve mobil telsiz kabiliyeti bulunmaktadır, resim gösterip müzik çalabilmektedir ve bir dizi başka işleve sahiptir.
iPhone 4 cihazı Apple patronu Steve Jobs tarafından resmen tanıtılmadan önce tanınmıştır. Bunun nedeni de şirket çalışanlarından birinin cihazın bir prototipini barda unutması ve cihazın da buradan bir internet gazetecisinin eline ulaşmış olmasıdır. Bu olayın bir pazarlama şakası mı olduğu yoksa gerçekten de dikkatsizlik sonucu mu gerçekleştiği belirsizdir.
Başlangıçta cihaz için çeşitli isimler üzerinde tartışılmaktaydı. Favoriler arasındaysa iPhone HD ve iPhone 4G bulunmaktaydı. Fakat sonunda iPhone 4 adı kendini kabul ettiren isim olmuştur.
Gövde
iPhone 4 önceki modele göre daha köşeli bir cihazdır. Bu 115,2 mm yüksekliğinde, 58,6 mm genişliğinde ve 9,3 mm derinliğindeki akıllı telefon 137 gram ağırlığındadır. Cihaz, aynı zamanda kısmen anten olarak görev yapan bir paslanmaz çelik çerçeveyle çevrilidir. iPhone4 siyah ve beyaz renklerinde mevcuttur. Çarpma önleyici (tampon) cihazı daha renkli göstermektedir. Bu çarpma önleyici (Bumper) altı farklı renkte, beyaz, siyah, mavi, yeşil, turuncu ve pembe renklerinde bulunmaktadır. Tampon şekil verilmiş plastik ve kauçuk malzemeden oluşmakta olup kullanıcının cihazı açıp kapatabileceği ve ses düzeyini ayarlayabileceği metal düğmelerle donatılmıştır. Tampon koruyucu kılıf görevi görmektedir.
Cihazdaki açma/kapama düğmesi ve ses ayarı metalden yapılmıştır. Cihazda aynı zamanda bir kulaklık yuvası da bulunmaktadır. Kullanıcı SIM kartını akıllı telefonun yan tarafında bulunan kart yuvasına yerleştirebilmektedir. iPhone 4 sadece mikro SIM kartlarıyla çalışmaktadır. Elişlerini sevenlerin kartı uygun büyüklüğe kesebilmesi mümkündür, fakat bunun yapılmaması tavsiye edilmektedir. Zira bu şekilde karta zarar verme tehlikesi nispeten yüksektir ve ufak formattaki kart artık başka bir cihazda çalışmayacaktır.
Ekran
iPhone 4 bir retina ekranıyla donatılmıştır. Söz konusu olan 8,89 cm büyüklüğünde 3,5 inçlik çok dokunuşlu (Multitouch) ekrandır. Çözünürlüğü ise 326 ppi’de (inç başına piksel) 960 x 640 pikseldir. Kontrast oranı 800:1 olup önceki iPhone 3G S modelinden dört kat fazladır. Yüksek kontrast oranı nedeniyle gösterilen resimler, metinler ve grafikler daha net görünmektedir. Hem ekran hem de cihazın arka kısmı yağ tutmayan bir katmanla kaplanmıştır.
iPhone 4 içerisinde harekete duyarlı bir jiroskop sensoru bulunmaktadır. Bu jiroskop sensoru önceki cihazdaki 2 eksen yerine üç eksen hareketine izin vermektedir. Bu teknoloji özellikle oyun sever kullanıcılar için avantajlı olabilmektedir.
Kamera ve video sohbeti
Cihazın 5 MP kamerası saniyede 30 resimlik video çekmektedir. Hareketli resimlerin çözünürlüğü 720p HD kalitesinde, yani 1.280 x 720 piksel çözünürlükte gerçekleşmektedir. Kamera LED flaşa, beş kat dijital zuma ve dokunmatik odaklamaya sahiptir. Dokunmatik odaklama kullanıcıya parmakla dokunmak suretiyle odaklamayı mümkün kılmaktadır. “iPhone için iMovie” aplikasyonuyla çekimler doğrudan mobil telefonda düzenlenebilmektedir. İstenmeyen gürültüleri daha iyi bastırabilmek için iPhone cihazı ikinci bir mikrofonla donatılmıştır.
Ayrıca iPhone 4 cihazına ikinci kamera olan bir web kamera entegre edilmiştir. Bu kamera cihazın ön kısmında bulunup başka iPhone 4 kullanıcılarla video sohbeti mümkün kılmaktadır. Apple firması bu işlevi “FaceTime” olarak adlandırmıştır. iPhone 4 kullanıcıları WLAN üzerinden aralarında video ile sohbet edebilmektedir. Gelecekte bunun UMTS üzerinden de mümkün kılınması üzerinde çalışılmaktadır.
Mobil telsiz ve WiFi
iPhone 4 cihazı UMTS üzerinden HSDPA- ve HSUPA- standardıyla yayın yapabilmektedir. Veri indirmedeki veri aktarım hızı 7,2 Mbps, gönderme hızı ise 5,8 Mbps’dir. Bunun haricinde cihaz GSM/EDGE ile Bluetooth’u ve 802.11n WLAN standardını desteklemektedir.
Müzik, Video ve TV
Kullanıcı müzik dosyalarını bilgisayarından iTunes üzerinden akıllı telefonuna yükleyebileceği gibi ücret karşılığında internetten iTunes Store mağazasından da indirebilmektedir. iPhone 4 tarafından desteklenen ses formatları: AAC, Protected AAC, HE-AAC, MP3, MP3 VBR, Audible, Apple Lossless, AIFF ve WAV. Kullanıcı müziği teslimat kapsamına dahil olan uzaktan kumandalı ve mikrofonlu Apple Earphone kulaklığıyla dinleyebilmektedir.
iPhone 4 cihazı video alanında da birçok formatı desteklemektedir: H.264 Video (720p‘ye kadar), .m4v, .mp4 ve .mov. Bunun haricinde cihaz bileşik ve bileşen olarak videoya uygundur.
İşletim sistemi ve işlevleri
iPhone 4 cihazı iOS 4 akıllı telefon işletim sistemiyle çalışmaktadır. Bu sistem kullanıcıya aynı anda birden fazla programı açık tutabilme olanağı sağlamaktadır. Yani cep telefonu çoklu göreve uygundur. Önceki model iPhone 3G S ile iPod Touch da iOS 4’e yükseltilebilmektedir.
Yeni işletim sisteminde klasör oluşturulabilmektedir. Entegre e-posta yazılımı, bir giriş klasörü içerisinde farklı posta kutuları göstermek suretiyle birden fazla değişimli e-posta hesabını yönetebilmektedir. Böylece daha fazla açıklık getirilmiştir.
iPhone 4 bunun haricinde Microsoft’un arama motoru Bing’i ve iBooks’u desteklemektedir. Bu şekilde kullanıcı iTunes Store mağazasından okumak için akıllı telefonuna elektronik kitaplar indirebilmektedir. Ayrıca iPhone 4 için daha birçok işlev ve aplikasyon da bulunmaktadır.
Akü çalışma süresi
Cihazda bulunan lityum iyon aküsü USB kablosuyla bilgisayara bağlanarak ya da adaptörle şebekeye bağlanarak şarj edilebilmektedir. USB güç adaptörü teslimat kapsamına dahildir. Akü çalışma süresi bekleme modunda 300 saat kadardır. 3G ile yedi saate kadar telefon etmek mümkündür, 2G ile ise 14 saate kadar. WiFi üzerinden internet gezintisi ise sürekli on saate kadar yapılabilmektedir. 3G ile sırf internet kullanımında akü süresi altı saate kadardır. Bir akü şarjıyla 40 saat müzik dinlenebilirken videolar on saat boyunca izlenebilmektedir. iPhone 4 cihazının akü performansı genel olarak iPhone 3G S cihazınkinin % 40 üzerindedir.
Zayıf tarafları
iPhone 4’ün zayıf yönlerinden birisi ek bir bellek kartı için ayrıca bir yuva bulunmamasıdır. Flash bellek kapasitesi azami 32 GB ile sınırlıdır. Ayrıca videolu sohbet işlevi şu an sadece iPhone 4 cihazından iPhone 4 cihazına WLAN üzerinden çalışmaktadır. Başka akıllı telefon sahipleri sohbete dahil olamamaktadır. SIM Kart yuvası sadece mikro SIM kartlara uygundur. Başka mobil telefonlara ait SIM-Kartları iPhone 4’e sığmamaktadır.
Güçlü yanları
Bir Gigahertz frekansa sahip güçlü Apple A4 işlemcisi iPhone 4 cihazını diğer cihazlardan daha hızlı kılmaktadır. Ekrana yerleştirilmiş olan IPS (düzlem içi anahtarlama/ In-Plane-Switching) teknolojisi bakış açısının nispeten büyük olmasını sağlamaktadır. Bunun anlamı, kullanıcının doğrudan önden ya da az bir açıyla ekrana bakmasa bile ekrandaki görüntüleri iyi bir şekilde görebileceği anlamına gelmektedir. Cihaz öncü modele kıyasla çok ince ve daha kullanışlıdır. Paslanmaz çelik çerçevesi iPhone 4 cihazının daha iyi dikilebilmesini ve böylece daha iyi video izlenebilmesini sağlamaktadır.