Intel
Intel kimdir?
Amerikalı ileri teknoloji kurumu Intel, aşağı yukarı tüm masaüstü bilgisayarlarla notebookların ana bilgisayar işlemcilerinin (CPU) dayandığı x86-Teknolojisinin mucididir. Intel yüzde 80’i aşkın piyasa payı ile (Ocak 2011 tarihli durum) CPU piyasasında baskındır. Intel sistemleri sunucu (server) alanında da Xeon adıyla çok yaygındır.
Intel firmasının en büyük rakibi AMD’dir. Intel gibi AMD de notebooklar, masaüstü bilgisayarlar ve sunucular için mikro işlemci üretmektedir. Intel-işlemcileri AMD rakibinden daha etkindir fakat benzer performansta biraz daha pahalıdırlar. Bilgisayar üreticileri masaüstü bilgisayarlar alanında tüm fiyat seviyelerindeki AMD sistemlerini sunarken Notebook alanında ise çoğunlukla başlangıç fiyat seviyesindeki AMD işlemcileri bulunmaktadır.
Intel firması CPU’ların yanında bunlara uygun ana kart çip setlerini, WLAN-kartlarını, ağ çip setlerini ve entegre ekran kartlarını da geliştirmektedir. Intel ayrıca başka teknoloji alanlarında da faaliyet göstermektedir. Bütün büyük bilgisayar ve notebook üreticileri Intel teknolojili komple sistemler üretmektedir.
Intel-işlemcileri
Intel özellikle notebook, masaüstü bilgisayar ve sunucular için ürettiği mikroişlemcileri bakımından tanınmaktadır. Pentium ya da Celeron gibi marka isimleri teknolojiyle ilgilenenlerin haricinde de yaygın olarak bilinen isimlerdir. Intel’in x86 serisine ait ilk işlemcisi 1978 yılından 8086/8088 işlemcisidir. Onun halefleri olan 80286, 80386, 80486 numaralı işlemcilerle bugün mevcut ana işlemciler de o ilk işlemcinin ana prensiplerine dayanmaktadır. Aşağıda size hali hazırda piyasada bulunan CPU’ları tanıtıyoruz:
Intel Atom
Intel’in başlangıç seviyesindeki ana işlemcisi CPU Atom genelde uygun fiyatlı netbook ve nettoplarda (Netbook bileşenli masaüstü bilgisayarlarda) kullanılmaktadır. Fakat endüstriyel sistemler de sıkça bu enerji tasarruflu işlemciyle çalışmaktadır. Intel Atom işlemcisinin daha yeni versiyonlarında işlemci çekirdeğine aynı zamanda grafik işlemcisi ve bellek kontrolü de entegre edilmiştir. Bu şekilde söz konusu Atom sistemleri daha da az enerji tüketmektedir.
Intel Atom çekirdekli bilgisayarların işlem gücü e-posta yazma, Office dosyalarını kullanma ve internette dolaşmak gibi basit görevler için tamamen yeterlidir. Fakat sıklıkla birden fazla program birden açık tutan, resimler üzerinde çalışan veya ev videolarının kesimini yapanlar daha güçlü işlemciler kullanmalıdır. Intel Atom ile Youtube videolarının HD çözünürlükte (720p) oynatılması bile sorun yaratabilmektedir.
Atom işlemcilerinin sık kullanıldığı yerler ayrıca NAS kutuları ve ufak mail sunucularıdır. Düşük elektrik çekmeleri nedeniyle genelde NAS kutularında olduğu gibi 24 saatlik işletime çok uygundurlar. Ev ağında film, müzik ve Office dosyaları dağıtımı için Atom çipinin gücü tamamen yeterlidir.
Intel Celeron
Atom işlemcisi geliştirilmeden önce Intel işlemcilerinin başlangıç sınıfını daima Celeron CPU’ları oluşturmaktaydı. Atom işlemcisi özel geliştirilmiş bir çipken Celeron işlemcileri güncel işlemci nesline dayanmaktadır. Fakat Intel şirketi High-End işlemcilerine ait yeni bir nesli piyasaya sürdüğünde güncellenmiş Celeron versiyonunun piyasaya sürülmesi genelde birkaç ay almaktadır.
Celeronlar daha kaliteli Intel-CPU’lardan belirgin derecede daha ucuzdur, fakat aynı zamanda işlem hızları da daha yavaştır. Celeron işlemciler daha az işlemci çekirdeğine, ön kısım veri yoluna sahiptir ve ana işlemcisi (CPU) daha düşük frekansla çalışmaktadır ve L2 Cache (ön) belleği çok daha düşüktür veya hiç yoktur.
Intel şirketi ilk Celeron işlemcisini 1998 yılında piyasaya sürmüştür. Celeron işlemcisi aynı zamanda satın alınabilen Pentium II işlemcisine dayanmaktadır. Intel başta tamamen L2 Cache belleğinden feragat ettiğinden ilk Celeron jenerasyonu Pentium II işlemcisinden çok daha yavaş işlem yapmaktadır.
Güncel Celeron İşlemcileri Intel firmasının Core i işlemcilerine dayanmaktadır. Bu işlemci özellikle başlangıç seviyesindeki notebooklarda bulunmaktadır zira Intel masaüstü alanında bilinen Pentium marka adını düşük maliyetli işlemciler hususunda tekrar işleme koymuştur.
Intel Pentium
Pentium serisi Intel şirketinin en tanınmış ürünleri arasındadır. İlk defa 1993 senesinde piyasaya çıkan Pentium, Core serisi çıkana kadar Intel şirketinin en hızlı işlemcileri kabul edilmiştir. Intel Pentium 1993 ile 2006 yılları arasında Pentium MMX, Pentium II, III ve IV sürümlerini piyasaya sürmüştür.
Dikkat: Intel şirketi Pentium adını artık başlangıç seviyesindeki işlemciler için kullanmaktadır. Celeron işlemcisindekine benzer olarak Pentium işlemcileri daha az işlemci çekirdeğine, daha düşük frekansa ve daha az Cache (ön) belleğe sahiptirler. Ayrıca içlerine güncel Core i işlemcilerinin bazı işlevleri de entegre edilmemiştir. 2011 ortalarında ilk defa Pentium çiplerinin Intel tarafından 2011 senesinin başında başlatılan “Sandy-Bridge” teknolojisiyle piyasaya çıkması planlanmıştır.
Intel Core 2
Intel şirketi Core-Teknolojisiyle CPU’larının tasarımını temel olarak değiştirmektedir. Pentium işlemcisine karşın Core teknolojisinde işlemci gücü frekans oranlarının gittikçe artırılmasıyla değil, işlemci çekirdeklerinin yükseltilmesi, ara belleklerin (Cache) büyütülmesi ve yeni komut setleriyle elde edilmektedir. Intel şirketi ilk Core CPU’larını 2006 ortalarında “Conroe” kod adıyla piyasaya sürmüştür.
Çift çekirdekli Core Duo ve Core 2 Duo modellerinin yanında dört çekirdekli (Core 2 Quad) işlemciler de piyasaya çıkmaktadır. Çift çekirdekli işlemcilere kıyasla sahip oldukları daha düşük frekans oranı nedeniyle bu çok daha pahalı dört çekirdekli modeller sadece özellikle uyarlanmış olan yazılımlarda daha hızlı işlem yapmaktadır.
Intel Core iX
Intel’in güncel işlemci jenerasyonu notebooklarda, masaüstü bilgisayarlarda ve serverlarda bulunmaktadır. Çipler Core i3, i5 ya da i7 diye adlandırılmaktadır. Bu ayrı CPU’lar kullanılan işlemci çekirdekleri, frekans oranı ve ara bellek (Cache) boyutu açısından birbirinden ayrılmaktadır. İşlemciler iki, dört ya da altı çekirdekli olarak bulunmaktadır. Altı çekirdekler ise sadece en hızlı Core i-7-işlemcilerde “Extreme Edition“ ibaresiyle kullanılmaktadır.
Intel tarafından “Turbo Boost“ diye adlandırılan ve münferit CPU çekirdeklerinin dinamik olarak frekanslanabildiği işlev, Core i3-işlemcilerinde kullanıma açılmamıştır. Core i-CPU’larının Front-Side-veri yoluna ihtiyaçları bulunmamaktadır, zira Northbridge (kuzey köprüsü) fonksiyonları çipe dahil edilmiştir. Core i-CPU’larda Front-Side-Bus yerine “Intel QuickPath Interconnect“ (hızlı bağlantı yolu) (QPI) getirilmiştir. Münferit işlemci çekirdekleri ve diğer çip seti arasındaki veriler bu veri yolu üzerinden aktarılmaktadır.
Sandy Bridge (Sandy Köprüsü)
Intel şirketi 2011 senesi başında 2. Jenerasyon Core i-işlemcilerini piyasaya sürecektir. Notebook ve masa üstü kullanımı için düşünülen işlemciler teknolojik açıdan aynıdır. Farklılıkları azami güç çekimi (Termal Tasarım Gücü – Thermal Design Power), frekans oranı ve ara bellekle ilgilidir.
Intel i7-İşlemcisi 3D oyunlar, hızlı video kodlama ve kompleks resim düzenleme gibi iddialı yazılımlar için donatılmıştır. Intel i5 işlemcisi kesintisiz çoklu görev sağlamaktadır: Sorun yaşamadan aynı anda yüksek çözünürlüklü filmler izlerken, HD-Videoları işlemek ve arkadaşlarla sosyal ağlarda görüşmek mümkündür. i3-işlemcisi daha uygun fiyatlı Notebook ve masaüstü bilgisayarlarda bulunmaktadır. Bu işlemci basit ofis kullanımı ve eğlence için yeterli performans sağlamaktadır.
Tüm işlemcilerde işlemci çipine bir grafik birimi dahil edilmiştir. Bu Intel HD3000 ya da HD2000 diye adlandırılan grafik kartı Intel firmasının verdiği bilgilere göre şimdiye kadar piyasada bulunan çipset grafiklerinden çok daha hızlıdır. CHIP Online tarafından yapılan da dahil olmak üzere yapılan ilk testlerde, HD3000 modelinin arada bir oyun oynayan kullanıcılar için yeterli olduğunu göstermiştir. Örneğin sevilen “World of Warcraft“ isimli online oyun Full-HD-çözünürlüğü olan 1920x1080 Piksel çözünürlükte akıcı çalışmaktadır. Ayrıca her iki grafik varyantı da ana işlemciyi yüksek çözünürlüklü videoları oynatırken desteklemektedir. Intel ayrıca münferit işlemci çekirdeklerinde hız aşırtma yapılabildiği Turbo Boost fonksiyonunu da tekrar ele almıştır.
En önemli yeniliklerden biri “Advanced Vector Extensions“ (AVX) desteğidir. Yazılımlar yeni komut setlerini desteklerse bu komut setleri yazılımı belirgin düzeyde hızlandırabilmektedir. AMD de 2011‘de AVX destekli işlemci piyasaya süreceğinden, yazılım üreticilerinin AVX’i ürünlerine dahil edeceği var sayılmaktadır. AVX ile yüzde 50’yi aşan performans artışlarının mümkün olacağı belirtilmektedir.
Şubat 2001’den itibaren piyasada Notebooklarda ve masaüstü bilgisayarlarda görülen yeni çipleri müşteriler işlemci adındaki 2xxx ibaresinden tanıyabilirler, örneğin Core i5-2500K olarak.