HDD
Hard Disk
HDD kısaltmasının açılımı “Hard Disk Drive“ veya “Sabit Disk Sürücüsüdür” ve verilerin depolanmasına yarayan ve masaüstü bilgisayarlarda veya notebooklarda kullanılan sabit diski tanımlamaktadır. Klasik sabit diskler bir ya da daha fazla dönen manyetik diskten ve hemen disklerin üzerinde bulunan ve diskleri okuyup yazabilen hareketli bir okuma/yazma kafasından meydana gelmektedir. Manyetik diskler sabit disk modeline bağlı olarak dakikada 10.000 devire kadar bir devirle dönmektedir, fakat genelde en çok kullanılan dakikada 5.400 ya da 7.200 devirdir.
Kapasiteler ve yapı şekilleri
3,5 inç form faktörlü hard diskler masaüstü bilgisayarlarda kullanılmaktadır ve 4.000 GB’a kadar bellek kapasiteleri sunmaktadır. Notebooklarda ya da tablet bilgisayarlardaysa 1,8 veya 2,5 inç formatındaki hard diskler kullanılmaktadır. Daha düşük format faktörü nedeniyle bellek kapasiteleri de daha düşük olup 2.000 GB gibi bir kapasiteye ulaşabilmektedir. Sabit diskler sadece dahili hafıza olarak değil, harici bellek olarak da sunulmaktadır. Bu harici sabit diskler genelde USB ya da eSata üzerinden bilgisayara bağlanmaktadır.
SSD ve HHD ile farklılıklar
Sabit diskler, SSD (Solid State Disk/Katı Hal Diski) ve HHD (Hybrid Hard Drive/Hibrit Harddisk sürücüsü) ile rekabet halindedir. SSD verileri entegre Flash çipleri üzerine kaydetmektedir. HHD ise Flash çiplerle, dönen manyetik bellek disklerinden meydana gelen bir karışımdır. Hybrit disklerde Flash bellek veri arabelleği olarak görev yapmakta ve işletim sistemi tarafından özellikle sık kullanılan verileri hafızaya almaktadır.
HDD avantajları ve dezavantajları
Rotasyonlu manyetik diskli sabit diskler açık arayla bilgisayar ve notebooklarda en çok kullanılan veri bellekleridir. Bunun özellikle iki sebebi bulunmaktadır: HDD’ler SSD ve HHD’ lere kıyasla çok daha ucuzdur ve daha fazla kapasite sunmaktadır. Fakat birkaç belirgin dezavantajları da bulunmaktadır. HDD hareketli aksamları dolayısıyla çarpma ve aşınma dolayısıyla mekanik arızalara açıktır. Okuyucu/yazıcı başlık verileri okumak ya da yazmak için manyetik disk üzerindeki belirli noktaya motor vasıtasıyla götürüldüğünden HDD, Flash bazlı bellek disklerine kıyasla özellikle erişim sürelerinde yavaştır. Ayrıca HDD’ler mekanik aksamları ve motorları dolayısıyla nispeten çok elektrik harcamaktadır. Diskler ne kadar hızlı dönerse potansiyel elektrik sarfiyatı, gürültü oluşumu ve ısı oluşumu o derecede fazladır. Bu nedenle özellikle mobil kullanıma yönelik ince notebooklarda bu dezavantajlara sahip olmayan SSD’ler kullanılmaktadır.