GPS
GPS nedir?
GPS, global konumlama sisteminin kısaltmasıdır. Söz konusu sistem, uydular yardımıyla kendi konumunuzu tespit etmektedir. Uydular 20.000 kilometre yükseklikten dünyanın çevresinde dönmekte ve uydunun zaman bilgisiyle birlikte kesin konumunu belirtilen bir telsiz sinyali göndermektedirler.
GPS cihazı sinyalin gönderilmiş olduğu zamanı sinyalin alındığı zamanla karşılaştırır. GPS cihazı aradaki farktan uydunun konumunu hesaplayabilmektedir. Ne kadar fazla uydu sinyali alınırsa konum o kadar büyük bir kesinlikle tespit edilebilmektedir. Kesin bir konum tespiti için GPS cihazının en az dört adet uyduya ait sinyali alması gerekmektedir.
Kullanım Alanları
GPS sistemi Amerikan ordusu tarafından ilk olarak askeri operasyonlar için geliştirilmiştir. Fakat teknolojinin fiyatının uygunluğu nedeniyle konumlama sistemi birkaç yıldır taşımacılık sektöründe araç ve malların yerinin tespiti veya zirai araçların otomatik kumandası için de kullanılmaktadır.
Özel kullanım alanında GPS cihazları özellikle arabalardaki yön güdüm (navigasyon) cihazı olarak bilinmektedir. Navigasyon sistemleri bir GPS sensörü ve dijital navigasyon haritalarıyla donatılmıştır. Haritalar üreticilerin sunduğu yazılım güncellemeleriyle güncellenebilmektedir. Bu amaçla navigasyon sistemi bilgisayara bağlanmakta ve güncellemeler navigasyon cihazına aktarılmaktadır.
Taşınabilir navigasyon cihazları yürüyüş ve bisiklet turları için uygundur. Taşınabilir navigasyon cihazları otomobil içerisi için yapılanlara kıyasla toz, kir ve hava muhalefeti etkilerine karşı dayanıklıdır.
Bununla ilgili olarak navigasyon cihazlarıyla ilgili makaleyi de okuyabilirsiniz.
Cep telefonları ve akıllı telefonlar da yürüyüşlerde, bisiklet turlarında ya da şehir turunda navigasyon cihazı olarak kullanılabilmektedir. Kullanıcının yanında ikinci bir cihaz götürmesine gerek kalmaz ve yine de doğru yolu bulabileceğinden emin olabilir. Bazı cep telefonlarında bir acil durum düğmesi bulunmaktadır. Bu acil durum düğmesi kullanıldığında zor durumda kalan kişi GPS üzerinden kısa sürede bulunabilmektedir.
Bununla ilgili olarak da cep telefonundaki navigasyon isimli makaleyi okuyabilirsiniz.
GPS-vericileri artık hırsızlığa karşı korumada da kullanılmaktadır. Bununla ilgili olarak örneğin araçta bir GPS vericisi gizlenmektedir. Aracın pozisyonu değiştirildiğinde araç sahibine haber verilir ve araç sahibi internet üzerinden aracının mevcut koordinatlarını görüntüleyebilir.
Son zamanda dijital kameralarda da GPS modülleri bulunmaktadır. Çekimlerle birlikte kamera konum bilgilerini de kaydetmektedir. Böylece daha sonra resimlere bakıldığında ne zaman ve nerede çekildiğini görülebilmektedir.
Bununla ilgili olarak Geotagging (Coğrafi etiketleme) makalesini okuyabilirsiniz.
Zayıf Yönleri
GPS sisteminin önemli bir dezavantajıysa, ABD hükümetinin bu sistemi her an kapatabilecek olmasıdır. Galileo ise büyük oranda AB kaynaklarıyla finanse edilen ve kurulmakta olan bir sistemdir. 2007 yılına kadar finansman problemleri vardı, fakat bu problemler artık çözülmüştür. Galileo’nun 2014 yılında devreye girebileceği belirtilmektedir.