Bulaşık Makinesi
Bir bulaşık makinesinin programları
Her bulaşık makinesinde birkaç yıkama programı bulunmaktadır. Programa bağlı olarak ısı ve yıkama süresi ayarlanabilmektedir. Her cihaz standart olarak bir yıkama ve bir son durulama programına sahiptir.
Isılar
Bulaşık makinesinin yıkama programında ısı 55 ile 70˚C arasındadır. Son durulama programındaysa ısı 65 ile 85˚C aralığındadır. Yıkama süreci bulaşıkların temizlenmesini sağlamaktadır. Son durulama işleminde yıkama suyu tahliye edilmekte ve cihazın içerisi kurutulmaktadır.
Özel Programlar
Birçok bulaşık makinesinde özel programlar bulunmaktadır. Örneğin bir ön durulama programıyla esas yıkamadan önce mevcut yemek artıkları giderilmektedir. Böylece kirler yapışamamaktadır. Kısa programla aza kirlenmiş bulaşıklar yıkanabilmektedir.
Bulaşık makinesi deterjanları
Bulaşık makinelerinde kullanılan kimyasal deterjanlar toz, jel veya tablet olarak bulunmaktadır. Tabletlerde (Tabs) çeşitli kombine edilmiş ürünler alınabilmektedir. Böylece deterjan, parlatıcı ve bulaşık makinesi tuzunu ayarlamakla zaman kaybetmenizi gerek yoktur. Yıkama başına masraf toz deterjanlar parlatıcı ve tuz ile ayrı ayrı kullanıldığında en düşük olmaktadır.
Tabletler
İkisi bir arada tabletler (2-in-1 Tabs) deterjan ve parlatıcının bir arada olduğu tabletlerdir. Üçü bir arada (3-in-1-Tabs) tabletlerde sertliği giderici tuz unsurları da ilave edilmektedir. İkisi bir arada tabletlerine karşın üçü bir arada tabletlerde ayrıca bulaşık makinesi tuzunu eklemenize gerek yoktur. Beşi bir arada (5-in-1-Tabs) tabletlerde deterjan, parlatıcı, tuz muadili, cam koruyucusu ve yıkama gücü artırıcısı bulunmaktadır. Yıkama gücü artırıcısıyla yapışan inatçı kirler daha kolay çözülebilmektedir.
Ankastre, Gömme, Solo veya Masa Üstü Cihazlar
Farklı tipte bulaşık makineleri bulunmaktadır:
- Ankastre bulaşık makineleri
- Gömme bulaşık makineleri
- Solo cihazlar
- Masa üstü modeller
Farklı modellerin özellikleri
Ankastre bulaşık makinelerinde cihaza yerleştirilen kapakla, bulaşık makinesi mutfağın tasarımına uygun hale getirilmektedir. Fakat söz konusu olan bir Gömme Bulaşık Makinesi ise, bulaşık makinesinin kapağı, kapağının alt kenarı mutfak kapaklarının alt kenarıyla eşit olacak şekilde kısaltılmıştır. Bulaşık makinesinin sabitlenmesi için genelde bir alt yapı seti gerekmektedir. Solo bulaşık makinelerinde çoğunlukla yuvarlaklaştırılmış kapılar mevcuttur. Bu tür bulaşık makinelerinin kapağına bir dekor kapağı yerleştirmek mümkün değildir. Bu nedenle solo bulaşık makinesi cihazları görüntü açısından mutfak dolapları tasarımından ankastre ya da gömme cihazlardan daha fazla ayırt edilmektedir. Masa üstü modeller tezgah üstüne, masa üstüne ya da bir rafa sığabilen kısa cihazlardır. Bazı modeller bir ankastre setiyle mutfağın içerisine de entegre edilebilmektedir.
Ölçüleri ve hacimleri
Bulaşık makinelerinin çoğu standart bir buzdolabında da olduğu gibi 60 cm ene sahiptirler. 45 cm eni olan bulaşık makineleri de vardır. 60 cm ene sahip bulaşık makinelerine 14 servis takımına kadar malzeme sığabilmektedir. Bir servis takımı tek kişilik çatal, bıçak, kaşık ve tabak ve bardak setinden meydana gelmektedir. 45 cm ene sahip olan bulaşık makineleri yedi ile 9 arası servis takımı alabilmektedir. Masa üstü modellerinin kapasitesi ise yaklaşık 6 kişilik settir.
Enerji Etiketi
Teknolojik alanda kaydedilen gelişmeler sonucunda bulaşık makinelerinin çoğu artık daha önce en iyi enerji sınıfı olan A sınıfında listelenmiştir. Enerji tüketimleri nispeten düşüktür. Fakat eski sınıflandırma yeni cihazlar için artık yeterli olamamaktadır. Bu nedenle Avrupa Birliği 20.12.2010 tarihinde 2011 senesi sonu itibariyle geçerli olacak yeni bir etiket standardı getirmiştir. Enerji etkinliği sınıfları grafik açıdan halen renkli çizgiler halinde gösterilecektir. Fakat önceki A ile G arası sınıflandırmaların yanında artık yeni üç adet sınıf da mevcuttur: A+, A++ ve A+++.
Bulaşık makineleri etiketlerinde artık senelik enerji tüketimi (kWsaat olarak) ve 280 standart yıkama işlemine göre su tüketimi (Litre olarak), kurutma etkisi, azami yükleme miktarı ve gürültü emisyonu gösterilecektir.
Hotfill ( Sıcak su girişi)
Bir Hotfill- veya sıcak su bağlantısı yüksek enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bu şekilde bulaşık makinenizi merkezi kalorifere ya da sıcak su kombinize bağlayarak %20 tasarruf edebilirsiniz. Sıcak suyunuzu termik güneş ısıtma sisteminden alıyorsanız daha da fazla tasarruf etmeniz mümkündür. Su giriş ısısı 60˚C üzerinde değilse, birçok bulaşık makinesi sıcak su girişine uygundur.
Hotfill (veya sıcak su girişi) dezavantajları
Fakat sıcak su girişinin iki dezavantajı da bulunmaktadır: Soğuk suyla ön durulama mümkün değildir ve bulaşıklar çok iyi kurutulamamaktadır. Bunun nedeni sıcak su kullanılmasıdır. Bulaşık makinesinde bulunan su makine iç duvarlarında optimum derecede kondanse olmamaktadır, zira duvarlar soğuk su ile soğutulamadığından sıcaktır.
Gürültü seviyesi
Bulaşık makineleride ses seviyesi önemlidir, çünkü günümüz mutfakları genelde açıktır ve dolayısıyla gürültüler yakındaki odalarda da duyulabilmektedir. Modern cihazlarının çoğu nispeten sessiz şekilde yıkamaktadır.
Bulaşık makinelerindeki diğer opsiyonlar
- Geciktirmeli başlatma: Bulaşık makinesi önceden ayarlanmış bir zamanda çalışmaya başlar.
- Yarı dolum: Elektrik ve su sarfiyatını azaltmaktadır.
- Enerji tasarrufu programı: Düşük ısıda daha uzun yumuşatma süresi.
- Cam programı: Isıya hassas camlar ve az kirli bulaşıklar için.
- Hijyen programı: Bebek süt şişeleri ve kesme tahtası gibi özellikle temiz olması gereken bulaşıklar için.
- Esnek dağılım: Sepetlerin dağılımı çoğu bulaşık makinesinde kullanıcıya bırakılmıştır. Tabak ya da fincan tutucularının yeri değiştirilebilmekte ya da çıkarılabilmektedir. Yıkanacak tencere sayısı fazlaysa, çoğunlukla tabak tutacağı da çıkarılabilmektedir.
- Ayarlanabilir üst sepet: Bazı modellerde yüksekliği ayarlanabilen üst sepetler bulunmaktadır. Bu şekilde alttaki sepete daha büyük tabak, kase veya kadeh sığabilmektedir.
- Aqua Stop ya da su stop: Bir sızıntı meydana geldiğinde ya da makineden su taşmaya başlamadan önce su girişi otomatik olarak durdurulmaktadır.
Makine Ömrü
İktisadi makine ömrü, makinenin esas bileşenleri değişmeden ya da komple çalışmayı bırakmadan kullanılabileceği süreyi ifade etmektedir. Bulaşık makinelerinin iktisadi kullanım ömrü üç ila on yıl arası kabul edilmektedir. Fakat 20 yıl dayanan bulaşık makineleri de az değildir.