Espresso Makinesi
Espresso-Makinesinin çalışma şekli
Espresso makinesi suyu yaklaşık 90˚C’ye kadar ısıtmaktadır. Isıtılan su, yaklaşık 9 bar basınç altında ince öğütülmüş espresso tozu içerisinden geçirilir. Basınç ise ya elektrikli bir pompa yardımıyla ya da bir kolla oluşturulmaktadır. Bir sıkıştırıcı (bu tam otomatik makinelerde aynı zamanda kaynatma suyunun geldiği pistondur) kahvenin demleme haznesinde savrulmamasını sağlamaktadır ki bu durumda kahve yeterince sert olamazdı. Espresso ya da kahve tokmağı adıyla da bilinen sıkıştırıcı tozu bir arada tutarak sıkıştırmakta ve espresso kahvesi de bu şekilde gerekli sertliğine kavuşmaktadır.
Manuel ya da pistonlu espresso makineleri
1950 ve 60’lı yıllarda manuel ya da pistonlu espresso makineleri rağbet görmekteydi. Bugün ise portafiltreli pistonlu makineler çok az adette bulunmaktadır. Bu tür modellerde gerekli basınç bir piston ve bu pistona bağlı bir kol yardımıyla oluşturulmaktadır.
Yarı otomatik makineler
Yarı otomatik makinelerde kahvenin özünün çıkarılmasını sağlayan basınç elektrikli bir pompa tarafından üretilmektedir. Pompa bir şalter kullanılarak açılıp kapatılabilmektedir.
Tam otomatik makineler
Tam otomatik makineler portafiltreli makinelerdir. Su miktarını elektronik şekilde ölçtükten sonra pompayı otomatik olarak kapatmaktadırlar. Cihaza bağlı olarak aşağıda belirtilen opsiyonlara sahiptirler:
- Kahve çekirdeklerinin öğütme derecesi ayarının kaydedilmesi
- Öğütülmüş kahve haznesi
- Programlanabilir su sıcaklığı
- Programlanabilen kahve koyuluğu
- Su filtresi
- Kullanılan işlevlerle ilgili bilgi veren ve bazen de dokunmatik olan ekran
Süper tam otomatik makineler
1990’lı yılların ortalarından beri süper tam otomatik makineler mevcuttur. Çeşitli kahve türlerine yönelik birden fazla entegre öğütme düzeneği ile birlikte espresso kahve tamamen otomatik olarak hazırlanmaktadır. Artık kahvenin öğütülmesi, preslenmesi ve özütünün çıkarılması için kullanıcının tek bir düğmeye basması yeterlidir.
Tam otomatik olarak sütü köpürten modeller de bulunmaktadır. Hem süper otomatik, hem de otomatik ya da yarı otomatik makineler kısmen bu tür sistemlere sahiptirler.
Servis
Espresso genelde çok sıcak ve bu kahveye özel ufak espresso fincanlarında servis edilir. Fincanlar kahve dökülmeden önce çoğu kez önceden ısıtılmıştır. Espresso’nun yanında bir bardak da musluk suyu servis edilir.