Bluetooth
Kişisel ağ olarak Bluetooth
Bluetooth sistemi kısa mesafeler üzerinden kablosuz veri aktarımını mümkün kılmakta ve böylece üretim amacı olarak rahatsız edici kablo bağlantılarını ortadan kaldırmaktadır. Bu tür ufak cihaz bağlantıları LAN veya WLAN bağlantılarına karşın sıkça WPAN (Wireless Personal Area Network/Kablosuz Kişisel Bölge Ağı) olarak da tanımlanmaktadır. Bluetooth bağlantı teknolojisi üzerinden kurulan bir WPAN bağlantısı Piconet diye adlandırılmaktadır. Yani Bluetooth teknolojisiyle birbiriyle bağlantı kuran iki akıllı telefon durumunda bir WPAN veya Piconet bağlantısı mevcuttur. Aynı şekilde Bluetooth ile bağlanan kulaklık ve Notebook’larda da bir Piconet mevcuttur.
Çok amaçlı olarak kullanılan aktarma teknolojisi
Bluetooth-Teknolojisi artık sadece Notebook, bilgisayar veya akıllı telefon gibi sıradan bilişim donanımlarında değil, örneğin kulaklıklar, araçlardaki serbest konuşma cihazları ve hatta medikal cihazlarda dahi kullanılmaktadır. Bluetooth sistemi, Bluetooth Special Interest Group (SIG) adındaki 1998 yılında beş firmanın ortaklığıyla kurulan bir ortak çıkarlar topluluğu tarafından kurulmuştur. Şu an SIG çıkarlar topluluğunun (www.bluetooth.com) 13.000 kurumdan fazla üyesi bulunmaktadır (2011 senesindeki duruma göre).
Frekans atlamasıyla sağlam aktarım
Bluetooth ile bağlantılar pekçok ülkede lisanssız olarak kullanılabilen 2,4 GHz bandındaki telsiz dalgalarıyla gerçekleştirilmektedir. Örneğin WLAN da aynı dalga bandından yayın yapmaktadır.
Bluetooth’un bir özelliği ise veri aktarımında kullanılan AFH-yöntemidir (İngilizce: adaptive frequency hopping/uyarlanabilen frekans atlaması). AFH, düzenli olarak çevredeki başka cihazlara ait olası parazit frekanslarını tarayarak ve kendi yayın frekansını buna göre ayarlayarak sağlam ve parazitsiz bir aktarım sağlamaktadır. Frekans değişikliği şeklinde gerçekleştirilen bu uyarlamalar oldukça hızlı bir şekilde cereyan etmektedir. Özellik bilgilerine göre Bluetooth bir saniye içerisinde 1600 frekans atlaması gerçekleştirmektedir (İngilizce: Frequency hops). Bu nedenle bir Bluetooth bağlantısı yoğun 2,4 GHz bandında yayın yapan başka cihazlardan gelen parazitlere karşı dayanıklıdır.
Sınıfı, menzili ve elektrik tüketimi
Bluetooth’ da, farklı azami güçlerle (milivat olarak = mW) yayın yapan ve böylece ölçüt olarak bir Bluetooth cihazının (telsiz aktarım) menzilini üç farklı telsiz gücü sınıfları bulunmaktadır.
- 1.Sınıf (100 mW’a kadar) => 100 metreye kadar menzil
- · 2.Sınıf (2,5 mW’a kadar) => 10 metreye kadar menzil
- · 3.Sınıf (1 mW’a kadar) => 1 metreye kadar menzil
Bluetooth ürünlerin özel kullanıma yönelik üretilen hemen hepsi 2.sınıfa dahildir ve azami 2,5 mW telsiz gücüyle 10 metreye kadar menzile sahiptir. Bluetooth (2.sınıf) böylece veri aktarımında örneğin azami gücü 100 mW civarında bulunan WLAN’dan çok daha az enerji harcamaktadır.
Bluetooth-Versiyonları ve aktarma hızları
Aşağıdaki listede birbirini takip eden Bluetooth versiyonlarını ve azami aktarma hızlarını göstermektedir:
- Bluetooth 1.0 => 732 kbit/saniyeye kadar
- Bluetooth 1.2 => 1 Mbit/saniyeye kadar
- Bluetooth 2.0 => 2,1 Mbit/saniyeye kadar
- · Bluetooth 3.0 => 24 Mbit/saniyeye kadar (aynı zamanda Highspeed-Kanal/yüksek hızlı kanal da devredeyken)
Bluetooth-Profili
İki Bluetooth-cihazının birbiriyle bağlantı kurabilmesi için her iki cihazda da Bluetooth fonksiyonu açık (ve gerektiğinde aynı zamanda görülebilirlik modu da aktif) olmalıdır. Bunu takiben eşleşme (Pairing) de denilen bağlantı kurulabilmektedir. Örneğin iki akıllı telefon arasında ilk defa bir veri aktarımı için bağlantı kurulduğunda her iki akıllı telefon kullanıcısının da karşı tarafı teyit etmelidir. Bluetooth serbest konuşma fonksiyonu ve ses yayını üzerinden salt veri aktarımından baskı talimatları ve başka özel uygulamalara kadar çok çeşitli uygulamalarda kullanıldığından, Bluetooth cihazları özel profillerle birbiriyle iletişim kurmaktadır.
Sadece aynı Bluetooth profilini destekleyen cihazlar birbiriyle bağlantı kurabilmektedir.