Diyafram
Diyafram…
Diyafram, resmin çekilme anında objektifin açılmasıdır. (Normal olarak mekanik olan) Düzenek, objektiften ışık girişinin değiştirilmesine hizmet etmektedir. Bu, en çok lamelli diyafram (iris diyafram olarak da adlandırılmaktadır) olarak görülmektedir. Faaliyet halindeyken, dairesel olarak düzenlenmiş lamel yapraklar kayarak birbirlerinin içine geçmekte ve böylece, ışık aralığı daralmasını ya da genişlemesini sağlamaktadır. İçeriye giren ışık da buna uygun olarak azalmakta ya da artmaktadır.
Diyafram, bir filme, fotoğraf kağıdına ya da resim sensörüne verilen poz miktarını kumanda etmektedir. Geçerli olan: diyafram sayısı ne kadar çok olursa, diyaframın açılması o kadar küçük, dolayısıyla içeriye giren ışık da o kadar az olur.
Diyafram, daire şeklinde gölgelendirmesi sayesinde netlik derinliğini de düzenlemektedir. Gelen ışık miktarı ne kadar az olursa, ışığın etki edeceği bulanık görüntü alanı da o kadar küçük olacaktır. Diyafram ne kadar kapalı olursa, net görüntü alanı (netlik derinliği) da o kadar geniş olmaktadır.
Diyafram sayısı
Diyafram sayısı, objektifin merceği ile odak uzaklığı arasındaki ilişkiye göre ortaya çıkmaktadır. Objektifin tanımlanmasında ışık gücü, yani en küçük diyafram sayısının ters değeri belirtilmektedir. Işık gücünün belirtilmesi sık olarak, odak uzaklığının bir kesiri, örneğin f / 2 gibi ifade edilmektedir. „f“, „focal length“ için olup, „odak uzaklığı“ anlamına gelmektedir.
Zumlu bir objektifte bir „(bir yer) – den (bir yer) –e (kadar) değeri“ mevcuttur. Daha küçük olan değer, geniş açılı olan ışık gücünü ifade etmektedir; daha büyük olan değer ise tele’yi göstermektedir. Bir nesneye zum yapıldığında, diyafram kapandığından ve içeriye daha az ışık girdiğinden, ışık gücü kaybı olmaktadır.
Üreticiler
AgfaPhoto, Canon, Casio, Easypix, Fujifilm, Jay-tech, Jenoptik, Kodak, Hyundai, Leica, Liquid-Image, Maginon, Medion, Minox, Nikon, Olympus, Pentax, Polaroid, Praktica, Ricoh, Rollei, Samsung, Sanyo, Sealife, Sigma, Sony, Technaxx, Vistaquest, Voigtländer