Windows 8
2012 Yeni Windows
Windows, masaüstü bilgisayarlarda en başarılı işletim sistemidir. Bu başarı hikayesinin yeni sürümü Windows 8 ile devam ettirilmesi hedeflenmektedir. Fakat bir husus şimdiden kesindir: Windows kullanıcıları bir sürü yeni işleve sevineceklerdir.
Hızlı kurulum
Windows 8 10 dakikadan daha kısa sürede kurulmaktadır. Daha önce hiçbir Windows işletim sistemi bu kadar hızlı yüklenememiştir. Örneğin Windows 7’de kurulum, kullanılan sisteme bağlı olarak yarım saate kadar sürmektedir. Ayrıca Windows 7’den Windows 8’e geçen kullanıcıların kullanıcı hesabını, tüm verileri ve kurulu programları yeni sisteme aktarılmaktadır.
Dokunmatik kullanım için Metro-Yüzeyi
iPad gibi tablet bilgisayarlar piyasayı ele geçirmektedir. Bu nedenle Microsoft şirketi Windows 8 işletim sistemini tüm köşe ve bucaklarda hassas dokunmatik ekran üzerinden kullanıma uygun hale getirmektedir. Bu kullanım şekli henüz giriş esnasında başlamaktadır. İsteyen kullanıcı parolası girmeyip bir resim üzerinde kendisi tarafından tanımlanan bir figürü çizebilir. Bundan sonra yeni Metro yüzeyi görünmektedir. Burada el hareketleri (jestler) yardımıyla örneğin kontekst menüleri veya Browser ’in sekme çubuğu açılıp kapatılabilmekte ve ana menü döşemeleri kaydırılabilmekte ve boyutları ayarlanabilmektedir. Özel yan çubuklar sık kullanan fonksiyonlara erişim sağlamakta ve sanal klavye ile metinler yazılabilmektedir.
Veri kurtarma de Luxe
Windows 8’de bir çeşit veri zaman makinesi bulunmaktadır. “History Vault“ denilen bu işlevle kullanıcılar birkaç tıklamayla dosyaların ve hatta klasörlerin daha eski sürümlerine erişim sağlayabilmektedirler. Zaman çubuğunda belirli bir tarihe tıklamak yeterlidir ve Windows 8 ilgili dosyaları o tarihteki işlem durumuna getirmektedir. Bilgisayar sürücüdeki bozuk dosyalar ve diğer veri çöpü nedeniyle yavaşladığında Windows 8 işletim sistemini daha önceki bir duruma hatta başlangıç konumuna bile getirmek mümkündür. Buradaki en önemli konu ise kişisel bilgilere ve kullanıcı ayarlarına dokunulmamasıdır.
Otomatik bakım
Windows 8 düzenli aralıklarla sistemin normal çalışıp çalışmadığını kontrol etmektedir. Çökmeler meydana gelirse örneğin Windows 8 kendi başına problemin çözümlerini arar. İşletim yazılımı ayrıca verileri bellek üzerinde otomatik olarak daha hızlı okunabilecek şekilde (birleştirerek) düzenlemektedir. Bu durum programların daha hızlı açılmasıyla kendini göstermektedir.
Yeni Windows-Explorer
Office 2007 ve 2010’dan bilinen “Menü bantları“ (Şerit-Menü çubukları) Windows Explorer’de dosya yönetiminde daha fazla açıklık ve konfor sağlamaktadır. Menü çubukları dosya türüne bağlı olarak resim düzenleme ve müzik ve video oynatma gibi uygun işlevler sunmaktadır. Fakat bu kullanım tarzını sevmeyenler büyük bir ihtimalle Windows 7’den bilinen kullanıcı yüzeyini de ayarlayabilecektir.
Yenilenen Görev Yöneticisi (Task Manager)
Görev yöneticisinin her zamanki amacı (tuş kombinasyonu Ctrl + Alt + Delete) çalışan programları denetlemek ve sorun çıktığında durdurmaktı. Windows 8’de bu önemli araç daha açık ve kullanışlı olmaktadır. Örneğin performans denetleyicisi bir bakışta belirli programların ne kadar kaynak kullandığını ve kullandıkları ağ bant genişliğini göstermektedir. Yenilik ise görev yöneticisinin Windows 8 tarafından her sistem başlatımında otomatik olarak yüklediği programları ve bunların ne kadar bellek kaynağı kullandıklarını da göstermesidir.
İnternet hizmetleriyle bağlantı
Windows 8 işletim sisteminde kullanıcı profilleri artık sadece bilgisayarda değil, internet üzerinde de saklanabilmektedir. Bu durum bazı avantajları beraberinde getirmektedir: Kullanıcılar bu şekilde Windows 8 sistemini kullanan her bilgisayarda kendi ayarları ve dosyalarıyla çalışma imkanına kavuşmaktadırlar. İnternet kullanıcı hesabına hangi ayarları saklayacağını kullanıcının kendisi belirlemektedir. Örneğin kullanıcı Windows’un kendi kişisel masaüstü arka planını her bilgisayarda gösterip göstermemesini ve ağ profillerini alıp almamasını tespit edebilir.
Taşınabilir Windows
Bilgilerini internette saklamaya çekinenler kendi şahsi Windows 8 sürümünü yanında götürmek için “Portable Workspace Creator/Taşınabilir Çalışma Alanı Yaratıcısı” işlevini kullanabilir. Bu durumda kullanıcı bir USB belleğini ya da başka bir taşınabilir belleği bilgisayara takar ve ayarlarını ve dosyalarını buraya yükler. Sonra belleği başka bir Windows 8 işletim sistemli bilgisayara taktığında evindeki gibi çalışmaya devam eder. Bu fonksiyon bilgisayar artık başlatılamadığında da pratiktir. Böyle bir durumda ara belleği bilgisayara takıp Windows’un üzerinden onarılmasını sağlamak yeterlidir.