Android
Android
Android, akıllı telefon ve tabletlerde kullanılan açık kaynaklı (“open source“) bir işletim sistemi olup artık Media Player veya mini bilgisayar gibi bazı sabit cihazlarda da kullanılmaktadır.
Android’in baz sistemi aynı şekilde açık kaynaklı bir işletim sistemi olan Linux’tur. Android’in geliştirmeleri Open Handset Alliance (OHA) isimli bir şirket konsorsiyumuna ait olup başında Google şirketi bulunmaktadır. Konsorsiyumun internet sayfasında Android yazılımı geliştirme kiti indirme linki de bulunmaktadır. Bu kit (Software Development Kit (SDK)) Android işletim sistemli cihazlarda aplikasyon (“App”) geliştirmek için gereklidir.
2008 yılında Android işletim sistemiyle ilk defa piyasaya sürülen akıllı telefon HTC Dream cep telefonuydu. Bu ilk Android cep telefonu Almanya’da cep telefonu operatörü T-Mobile tarafından “T-Mobile-G1” adıyla pazara sunulmuştur. Bu ilk sürümde dahi kullanıcıya ait (adres, takvim gibi) önemli bilgiler bir Google sunucusuyla eşitleniyordu ve cep telefonuyla bilgisayarın senkronize edilmesi gibi çoğunlukla zahmetli olan işlemler artık gerekmiyordu.
ABD piyasa araştırma kurumu IDC uyarınca 2012 senesi son çeyreğinde dünya çapında satılan akıllı telefonların %75 kadarı bir Android işletme sistemiyle donatılmıştır. Apple ise iPhone serisiyle aynı çeyrekte tüm satılan akıllı telefonların yüzde on beşi gibi bir orana ulaşmıştır.
En önemli Android-Sürümleri
Aşağıda en önemli Android sürümlerinden bazıları, piyasaya çıkışları ve selef sürümlerine göre içerdikleri bazı yenilikleri listelenmektedir.
Android 1.0
Eylül 2008 tarihinde piyasaya çıkmıştır. Bu sürümde dahi takvim senkronizasyonu ve (piyasa, harita, gmail… gibi) en önemli Google hizmetleri bulunmaktadır.
Android 1.1/1.5 (“Cupcake“)/1.6 (“Donut“)
Şubat 2009 ile Eylül 2009 arasında piyasaya çıkmıştır. Geliştirmeler arasında ekranda otomatik yatay/dikey format değişikliği, video çekme ve oynatma, özel sanal ağların düzenlenmesi (VPN), sesli metin okuma (Text-to-Speech) ve birçok başka özellik bulunmaktadır.
Android 2.0/2.1 (“Éclair“)
Ekim 2009 ile Ocak 2010 arasında piyasaya çıkmıştır. Geliştirmeler arasında fotoğraf makinesi özelliklerinde geliştirmeler (flaş, dijital zum), Microsoft-Exchange-desteği, sinyal gücüyle ilgili bilgilendirme, IPv6 bulunmaktadır.
Android 2.2 (“Froyo“)
Mayıs 2010 ile Ocak 2011 arasında piyasaya sürülmüştür. Geliştirmeler arasında Tethering (başka cihazdan internete bağlanma) ve aplikasyonların (App) sd kartına kaydetme imkanı bulunmaktadır.
Android 2.3 (“Gingerbread“)
Aralık 2010 ile Eylül 2011 arasında piyasaya sürülmüştür. Geliştirmeler arasında NFC (Yakın Saha İletişimi/Near Field Communication), jiroskop desteği, Google Talk uygulaması bulunmaktadır.
Android 3.0/3.1/3.2 (“Honeycomb“)
Şubat ile Eylül 2011 arasında piyasaya sürülmüştür. Geliştirmeleri arasında Google Talk ile video konferans görüşmesi, yeni Chrome-fonksiyonları (okuma işareti senkronizasyonu), USB-Host-Modu bulunmaktadır.
Android 4.0 (“Ice Cream Sandwich“)
Ekim 2011 ile Şubat 2012 arasında piyasaya sürülmüştür. Geliştirmeleri arasında birçok optik (kullanıcı ara yüzü) ve işlevsel iyileştirmeler, yüz tanıma ile kilit açma fonksiyonu bulunmaktadır.
Android 4.1/4.2 (“Jelly Bean“)
Haziran ile Kasım 2012 arasında piyasaya sunulmuştur. Geliştirmeleri arasında daha iyi bir dokunmatik ekran, vücut hareketleri ile komutlarda Braille-desteği, WLAN için WPS-Fonksiyonu, Google Now, kullanıcı hesapları (sadece Tabletlerde!)