Ambilight
Philips’in Ortam Işığı (Ambilight) ile filmin içine girin
Özellikle filmler için geliştirilmiş bu teknoloji algılamayı güçlendirip, yoğunlaştırmaktadır
Ortam ışığı (Ambilight), …
Çözünürlükleri giderek artan ve optimize edilmiş görüntüye sahip televizyonlar, ek olarak boyutlarının da giderek büyümesiyle evde film seyretmeyi adeta gerçek bir sinema ziyafeti haline getirmiştir. Philips’in geliştirdiği Ortam Işığı (Ambilight) teknolojisi, görsel algılamanın çok daha hissedilir olmasını hedeflemektedir. Böylece, bütün mekân Ortam Işığı sayesinde filmin renkleri içine sokulacaktır. Ortam Işığı (Ambilight) örnek olarak, ekranda görüntülenmekte olan bir deniz ya da gökyüzünü vurgulamak için televizyon ekranının kenarlarında bulunan mavi LED’lerin otomatik olarak yanmasını sağlamaktadır. Görüntüdeki içeriğin değişmesiyle birlikte Ortam Işığının (Ambilight) renklendirmesi de hemen değişmekte ve uygulama görüntüdeki yeni renklerle uyum sağlamaktadır.
Özel bir bilgisayar programı elektronik görüntü bilgilerinin gerçek zamanlı bir analizini yapmakta ve çevreye uygun ortam ışığını üretmektedir. Kendisini film görüntülerinin renklerine ve yoğunluğuna göre ayarlar. Buna ek olarak, Ortam Işığı (Ambilight), mekândaki ışığı tamamen ölçen ve televizyonun ürettiği ışığın yoğunluğunu da buna uygun bir hale getiren harici bir ışık sensöründen yararlanmaktadır. Karanlık bir odada az ışık gerekirken, aydınlık bir odada yüksek bir ışık performansına gerek duyulmaktadır. Ortam Işığı (Ambilight) parlaklığının dikkatli bir ayarı televizyon ekranının göz kamaştırma ve ışığı yansıtma derecesini düşürür ve böylece de gözleri rahatlatır. Ayrıca, kişi dilediğinde mevcut modellerin hepsinde Ortam Işığı (Ambilight) fonksiyonunu tamamen kapatabilmektedir.
Ortam Işığı (Ambilight) artık çeşitli biçimlerde mevcut bulunmaktadır.
Birinci Model Serisi
Birinci model serisinde (2004), televizyon cihazının arkasında bulunan çeşitli renklerdeki ışıklandırma borularının arka plandaki duvarı hangi renkle ışıklandıracaklarının ayarı uzaktan kumanda aracılığıyla ve manuel olarak yapılmaktaydı.
Ortam ışığı – 2 (Ambilight – 2) Teknolojisi
Ortam ışığı – 2 (Ambilight – 2) Teknolojisinde televizyon cihazının yan taraflarında ışıklandırma bulunmaktadır. Bu ışıklandırma otomatik olarak mevcut renklere uyum sağlamakta, çevreyi de buna uygun bir biçimde aydınlatmaktadır. Ek olarak, mevcut iki kanal fonksiyonu sayesinde otomatik olarak ekranın sağ ve sol tarafındaki renklere uyum sağlanır.
Çevreleyen Ortam Işığı (Ambilight Surround)
“Çevreleyen Ortam Işığı” (Ambilight Surround) (ek olarak ekranın üst kenarına yerleştirilmiş bir ampül ile) ve “Tamamen Çevreleyen Ortam Işığı” (Ambilight Full Surround) (ekranın alt kenarına yerleştirilmiş dördüncü bir ışık kaynağı ile) geliştirilmiş diğer sistemlerdir.
Ortam ışığı Spektrumları (Ambilight Spectra)
Güncel gelişimler, Ortam Işığı Spektrumları 2 (Ambilight Spectra 2) ve Ortam Işığı Spektrumları 3 (Ambilight Spectra 3) ekranda baskın olan renklerin çözümlemesini yapar, sonra da bunları televizyon cihazının iki ya da üç tarafındaki LED’ler üzerinden arka taraftaki duvara yansıtırlar. Sağ ve sol tarafta tek bir renk bloğu oluşturmak yerine, Ortam Işığı Spektrumları (Ambilight Spectra) renkleri titiz bir şekilde ayırmakta ve böylece de optik olarak görüntü içeriğini dışarıya doğru büyütmektedir.
Etkin Çerçeveli Ortam Işığı Modelleri (Ambilight-Modelle mit Active Frame)
Bunun dışında Philips, Etkin Çerçeveli Ortam Işığı Modelleri (Ambilight-Modelle mit Active Frame) sunmaktadır. Bu cihazlarda, televizyonun saydam cam çerçevesi rengini ve yoğunluğunu değiştirmekte ve görüntüyü bir ışık ile çevrelemektedir. Kompakt LED teknolojisi televizyon cihazında 42 adet, her biri bir kırmızı, yeşil ve mavi LED’den oluşan üçlü LED grubunu kapsamaktadır. Bu örneğin 42 inçlik bir “Aurea” TV’de ekranın çevresine yerleştirilmiş toplam 168 adet LED anlamına gelmektedir. LED’ler ışığı televizyon cihazının arkasındaki duvara yansıtmakta ve aynı zamanda ileriye doğru vermekte; etkin çerçevenin (active frame) tamamını ya da bir bölümünü aydınlatmaktadır. Bu yöntemle görüntünün ekran sınırlarının dışına çıkmakta olduğu (“ekran sınırlarını aştığı”) hissi uyandırılmaktadır.