Blu-ray Player
Blu-ray çalar nedir?
Blu-ray-Çalar DVD-Çaların devamı olup Blu-ray disklerini (BD’ler) oynatmaktadır. BD’ler üzerindeki verileri oynatabilmek için cihazların belirli icapları yerine getirmesi gerekmektedir. Bunlar profiller içerisinde sıkıştırılmıştır.
Profiller
1.0 profilinde Blu-ray çalara ait gereklilikler şu şekilde tanımlanmıştır: İkincil ses ve video kayıt cihazları yerel sabit diskler ve ağ bağlantıları gibi opsiyoneldir. Standart cihazların çoğu bu kategoridedir.
1.1-Profilinde resim içi resim fonksiyonu için ikincil ses ve video kayıt cihazı gerekmektedir. Yerel sabit disk en az 256 MB olmalıdır.
Nisan 2008’den bu yana piyasada bulunan 2.0 profili için ise en az iki adet ikincil dekoder, içerik ve güncellemeler için 1 gigabayt (GB) yerel hafıza kapasitesi ve bir internet bağlantısı zorunludur.
3.0 profilinde ek olarak salt Blu-ray-disk ses çalarlar için ilaveten tüm video ve BD-J-gerekliliklerinden arındırılmış bir profil gerekmektedir.
BD Live
Blu-ray çalarların ömür kesitleri profillere bölünmüştür. 1.0 ve 1.1 profilinden sonra en yeni profil 2.0 profilidir. 2.0 profilinin adı BD-Live’dır. BD-Live profiline sahip bir BD-çalar ek bilgi, film tanıtımı veya oyunlar gibi çevrimiçi internet hizmetlerini kullanabilmektedir. Profil 2.0 çalar Ethernet kablosu ya da kablosuz WLAN/WiFi bağlantısı üzerinden internete bağlanabilmektedir.
Kapasite
Bir BD-Diski DVD’den çok daha fazla kapasiteye sahiptir ve bu nedenle HD görüntülerinin kaydedilmesine uygundur.
Disk boyutu DVD diskiyle aynıdır fakat beş kat fazla kapasite sunmaktadır. Her bir kata 25 GB sığmaktadır. Bu durumda her bir tarafında üç katman olan çift taraflı bir disk 150 GB kapasiteye sahiptir. 1 TB (terabayt) gibi daha yüksek kapasiteler planlanmaktadır.
25 GB’lık bir Blu-ray diskine iki saatten fazla HD videosu ve yaklaşık 13 saatlik standart kalite televizyon filmi sığmaktadır.
Formatlar
Blu-ray-çalar Blu-ray disklerinin yanı sıra DVD ve CD de oynatabilmektedir. Çok farklı DVD formatlarının bulunmasına rağmen (DVD-R, DVD-RW, DVD+R ve DVD+RW) Blu-ray çalarlar yaklaşık tüm DVD formatlarını oynatabilmektedir.
Blu-ray çalarların çoğu aynı zamanda müzik CD’lerini, Video-CD’lerini ve fotoğraflı CD-ROM’ları, MP3’leri ve (internette sevilen DivX-formatı gibi) MPEG-4-sıkıştırılmış videoları da oynatabilmektedir.
Kendi kaydını yapma
BD-Çalarla Blu-ray diskleri üzerine yaptığınız kendi kayıtlarınızı da oynatabilirsiniz.
- BD-R tek yazdırmalı bir Blu-ray diski anlamına gelmektedir.
- BD-RE-diskleri üzerine birden fazla kayıt yapılabilmektedir.
Bağlantı
Blu-ray çaları bir HDMI kablosuyla bir HD Ready veya Full HD televizyona bağlayabilirsiniz. HDMI sinyali dijitaldir. Bunun avantajı ise sinyalin aktarımında kalite kaybının meydana gelmemesidir. HDMI çıkışını kullanmak isterseniz televizyonunuzda bir HDMI girişi bulunmalıdır.
Blu-ray çalarların çoğunda ayrıca bir bileşik video bağlantısı da bulunmaktadır. Bu analog bağlantıda sinyal analog sinyalden dijital sinyale dönüştürüldüğünden az bir kalite kaybı meydana gelmektedir.
HDCP
HDCP ya da yüksek bant genişlikli dijital içerik koruması (High-bandwidth Digital Content Protection), Intel tarafından geliştirilmiş bir kodlama sistemidir. HDCP filmlerini ancak televizyon ve alıcı gibi tüm cihazların HDCP’ye uyumlu olması halinde izleyebilirsiniz. Ayrıca Blu-ray çalarının HDMI üzerinden bağlanması gerekmektedir.
Ses (Audio)
Tüm Blu-ray çalarlar Dolby Digital ve DTS gibi sıkıştırılmış ses formatlarını desteklemektedir. Bazı çalarlar aynı zamanda Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD ve DTS HD gibi yeni çevre sesli (surround) ses formatlarını da desteklemektedir. Bu ses formatlarını kullanabilmek için bu formatları destekleyen bir alıcıya ihtiyacınız vardır. Blu-ray çalar dijital ses sinyalini kalite kaybı olmaksızın alıcıya iletmektedir ve böylece nihai sonucu orijinal çekimden ayırt etmek mümkün değildir. Dolby TrueHD ve DTS HD çok kanallı sesleri (7.1) oynatabilmektedir.
Ölçek artırma
Blu-ray çalarların çoğu DVD ölçeğini artırabilmektedir. Bunu yapmak için cihaz sinyali bir üst görüntü çözünürlüğüne taşır ve HD televizyonun çözünürlüğüne uygun hale getirir. Ölçek artırımı HD resimlerinin yukarı dönüştürülmesiyle aynı değildir. Blu-ray çalar bazen dijital deformasyona neden olacak ek pikselleri hesaplamaktadır.
24p
Sinema filmleri saniyede 24 resimle çekilmekte ve üretilmektedir. Normal televizyon cihazları bu çekimleri saniyede 25 resimle oynatmaktadır. Bu da daha yüksek seslere ve tonlara neden olmaktadır. Televizyon ve bağlanan Blu-ray çalar 24p’yi destekliyorsa, film aynı sinemadaki gibi gösterilmektedir.